Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Röntgen

Een röntgenapparaat kan met behulp van röntgenstralen foto’s maken van de binnenkant van het lichaam. Vanwege hun doordringende vermogen kan met name het skelet op die manier goed bekeken worden, maar ook andere organen zoals de longen. Het röntgenonderzoek heeft een vlucht genomen met de introductie van de digitale röntgen. Beelden kunnen worden vergroot, contrasten groter of kleiner gemaakt en informatie kan via de computer makkelijk en snel worden uitgewisseld.

Toepassingen van röntgenonderzoek

Bij onderzoek naar een stoornis aan het bewegingsapparaat (orthopedisch onderzoek) wordt röntgen intensief gebruikt. Röntgenonderzoek laat veranderingen zien zoals kreupelheid, fracturen, botontstekingen en standsafwijkingen. Ook aanhechtingsproblemen van pezen en banden met botafwijkingen zijn in beeld te brengen. Daarnaast wordt röntgenonderzoek gebruikt bij problemen aan het hoofd en het gebit. Bij onderzoek naar problemen aan de luchtwegen kunnen röntgenfoto’s gebruikt worden voor het stellen van een diagnose. Voor een röntgenonderzoek wordt het paard onder lichte verdoving gebracht, zodat deze keurig stil staat en minder onder de indruk is van alle apparatuur. Om problemen in beeld te brengen zijn vaak meerdere röntgenfoto’s van dezelfde locatie noodzakelijk. Eén foto zegt meestal onvoldoende. Bij de keuring van het paard wordt een min of meer standaard set gemaakt. Ook daarbij worden van diverse gewrichten meerdere röntgenfoto’s uit verschillende richtingen gemaakt.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website