Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Halsproblemen

Halsproblemen lijken de laatste jaren steeds meer voor te komen. Enerzijds is de alertheid bij ruiters en trainers toegenomen en zijn de paarden wat sensibeler en extroverter geworden, anderzijds zijn de diagnostische mogelijkheden toegenomen. Lingehoeve Diergeneeskunde heeft dit al vroeg onderkent en is al jaren een gespecialiseerde kliniek voor wervelkolomproblematiek.

Bij hals pijnlijkheden valt vooral de aanleuningsproblematiek op. De “neus eruit willen drukken”, kantelen met het hoofd en verzet bij inbuigen zijn veelvoorkomende klachten. Zelfs kreupelheden kunnen hun oorzaak vinden in de hals. Maar ook wat subtielere klachten als tandenknarsen en staart zwiepen kunnen een symptoom van pijn zijn. Soms is alleen het gevoel van de ruiter dat het de laatste tijd “iets minder lekker” gaat al een aanwijzing dat er ergens problemen zijn.

Zoals bij alle klachten is het klinisch onderzoek de basis. Hieruit komen pijnpunten en/of bewegingsbeperkingen naar voren. De beweeglijkheid van hals en wervels kan goed beoordeeld worden. In beweging vallen vaak de buitenstelling en mindere flexibiliteit op. Deze corresponderen vaak met de klachten van de ruiter. Aangezien kreupelheden en halsproblemen vaak samen gaan en paarden heel goed kunnen compenseren, is een volledig kreupelheidsonderzoek belangrijk. Soms komen klachten (vooral halsproblemen) er bij het klinisch onderzoek niet expliciet uit en moet het paard onder het zadel bekeken worden. Hiervoor beschikken wij over een binnen rijbaan.

Door middel van röntgen, echo of eventueel een CT-scan of scintigrafie kan worden vastgesteld waar de problemen zich bevinden. Aan de hand hiervan kan de juiste behandeling worden ingesteld.

Alle orthopedische onderzoeken worden door middel van video vastgelegd. Deze video’s zijn uitsluitend voor interne controle en onderwijs. Het beeldmateriaal wordt niet standaard meegestuurd met het opgemaakte verslag. Daarnaast is het wegens de privacy voorschriften niet toegestaan zelf te filmen tijdens uw bezoek bij ons.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website