Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

CT Scan

De afkorting CT staat voor Computed Tomography, ook wel bekend als CAT scan.Een CT-scan is een moderne beeldvormende techniek voor mens en dier. De CT-scan heeft in de loop der jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Bij het maken van een CT-scan wordt er al circulerend een grote hoeveelheid röntgenfoto’s gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel van de patiënt. De röntgenbuis draait samen met de tegenover liggende röntgendetectoren rondom de patiënt.De toegevoegde waarde van een CT scan ten opzichte van röntgenfoto’s is dat we in tegenstelling tot röntgenfoto’s (twee dimensionaal), nu dwarsdoorsneden maken van het lichaamsdeel van de patiënt. Deze doorsneden kunnen worden samengevoegd, waardoor de beelden vanuit alle richtingen bekeken kunnen worden. Hierdoor ontstaat er een driedimensionale reconstructie van het lichaamsdeel. Door gebruik van deze techniek kunnen we snel en uitermate gedetailleerd een beeld vormen van het lichaamsdeel en de mogelijke blessure.

Het maken van een CT-scan in de praktijk

U bent klant bij ons of doorverwezen naar onze kliniek voor het maken van een CT-scan van uw paard. Tijdens het maken van de afspraak wordt er met u besproken of we uw paard voor dit onderzoek op moeten nemen of dat dit poliklinisch plaats kan vinden. Nadat u op de kliniek aankomt, meldt u zich bij de receptie. Daar zullen onze assistentes uw gegevens en die van uw paard controleren en aanvullen. Het is hierbij van belang dat u het paspoort van het paard bij u heeft.    Staande CT-scans kunnen in de meeste gevallen poliklinisch worden uitgevoerd. Voor liggende CT-scans is de procedure iets anders. In verband met de anesthesie wordt uw paard een dag voor het onderzoek gebracht. De dag na het maken van de scan mag uw paard weer opgehaald worden mits er geen verdere behandelingen nodig zijn.

Wat gebeurt er nou precies bij het maken van de CT-scan?

Uw paard wordt meegenomen naar de CT ruimte, alwaar hij een sedatie toegediend krijgt.  Na het toedienen van de sedatie zal er bij uw paard een catheter worden geplaatst.

Bij een staande CT-scan zal uw paard nu de CT ruimte betreden. Het paard wordt op de juiste plek gepositioneerd waarna de CT-scan zal worden gemaakt. De nieuwe CT-scan wordt op de juiste hoogte gebracht, passend bij de grootte van uw paard.  Zonder dat het paard verplaatst hoeft te worden.  Dit zorgt voor een lagere belasting voor het paard. Onze kliniek is de enige in Nederland waarbij dit mogelijk is. Bij andere CT machines wordt het paard verplaatst middels een beweegbare vloer, om het paard in de juiste positie te plaatsen.
Bij een liggende CT-scan wordt uw paard na toediening van de sedatie in onze recovery box geplaatst. Dit is een box die speciaal ingericht is om het paard op een veilige manier onder narcose te brengen. Als het paard onder narcose is, wordt hij op de verrijdbare CT tafel neergelegd. Vervolgens positioneren we het paard in de CT ruimte waar de scan uitgevoerd zal worden.

Tijdens het maken van een CT-scan kan het voorkomen dat het gebruik van contrastmiddel gewenst is. Door gebruik te maken van contrastvloeistof in combinatie met de CT-scan kunnen we ook de weke delen van het paard in beeld brengen. Contrastvloeistof lijnt bijvoorbeeld beschadigingen aan de meniscus of kruisbanden uit, op het moment dat het kniegewricht wordt gevuld met contrastvloeistof. Beschadigd weefsel is anders doorbloed en de bloedvaten in een beschadigd gebied kunnen contrast lekken. Contrastvloeistof kan ook deze beschadiging in beeld brengen. Het vullen van een gewricht met contrastvloeistof brengt problemen van zowel benige als weke delen nog beter en gedetailleerder in beeld.

Nadat de scan gemaakt is, zal uw paard in de recovery box bij komen van het onderzoek. Bij de liggende CT-scans worden alle paarden bij het wakker worden geassisteerd, om alles zo gecontroleerd mogelijk  te laten verlopen.

Omdat het contrastonderzoek niet standaard bij elke CT-scan nodig is hanteren wij een aanvullend tarief voor het gebruik van contrast. Voor de kosten kunt u contact opnemen via bovenstaand telefoonnummer of mailadres.

De CT-scans worden gemaakt door een vast team, hierbij stellen wij u graag voor aan ons CT-team:

Team Paarden - Lingehoeve Diergeneeskunde
Van links naar rechts Mieke Kroes, Henk van der Veen, Katja Winderickx, Dirk Peters en Gertjan Korsman.

Mocht u vragen hebben aan de hand van deze informatie omtrent het maken van een CT- scan van uw paard, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn alle werkdagen telefonisch te bereiken van 08:00 tot 18:00 en op zaterdag van 08:00 tot 11:00 op 0488-482900.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website