Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
Bij nucleaire diagnostiek of scintigrafie wordt er door toediening van radioactief materiaal gezocht naar de oorzaak van de kreupelheid of het onvoldoende presteren van het paard. Met behulp van de gamma camera wordt gezocht naar plaatsen waar dit materiaal zich sterk ophoopt. Deze zogenoemde hotspots zijn plaatsen waar een beschadiging of ontsteking aanwezig is. Het apparaat waarmee de patiënt gescand wordt, kan zeer minimale botveranderingen waarnemen. Scintigrafie biedt daarom een uitkomst waar röntgenfoto’s of een echo geen diagnose geven. Scintigrafie kan ook ingezet worden als toevoeging aan een uitgebreide (preventieve) sportpaardenscreening.
Lingehoeve Diergeneeskunde was in 2004 de eerste kliniek in Nederland waar scintigrafie bij het paard mogelijk was. Sinds het voorjaar 2018 beschikt de Lingehoeve Diergeneeskunde over een nieuwe gamma camera. Deze camera biedt een nog betere beeldkwaliteit.
Deze techniek biedt zeer veel mogelijkheden en voordelen voor het stellen van een orthopedische diagnose bij het paard. Het apparaat waarmee het paard gescand wordt, kan zeer minimale botveranderingen waarnemen die de oorzaak van een kreupelheid en/of andere problemen kunnen zijn. Met scintigrafie kan een botverandering van 2% worden gezien, terwijl een röntgenopname slechts botveranderingen van groter dan 40% weergeeft.
Voorafgaand aan de scintigrafie wordt het paard indien mogelijk eerst gelongeerd. Het longeren zorgt ervoor dat de doorbloeding in het bewegingsapparaat van het paard toeneemt. Dit draagt bij aan een optimale opname van het radioactief materiaal. Na het longeren worden de benen van het paard gebandageerd en de hoeven voorzien van hoefzakken. Dit doen we niet alleen om de warmte vast te houden, maar ook om geen vals positieve uitslag te krijgen door middel van contact met urine op de benen.
Het paard wordt ingespoten met het radioactieve materiaal. De ingespoten stof zal zich daar ophopen waar een ontsteking of een beschadiging aanwezig is. Twee uur na de toediening kan worden gestart met het scintigrafisch onderzoek. Deze twee uren staat het paard in een geïsoleerde stal. Er worden stralingsbeschermende maatregelen getroffen waaronder beschermende kleding voor het scintigrafie team, een loden omhulsel voor de injectiespuit en zeer dikke betonnen muren om de stallen heen.
Voordat het paard de scanruimte wordt binnengebracht, worden de hoefzakken en bandages afgenomen en krijgt het paard een lichte sedatie. Er is een scan mogelijk van het gehele paard, dan wel alleen van de achterkant en/of wervelkolom of van een specifiek gebied, zoals het hoofd. Eveneens kan er een controlescan ter evaluatie gemaakt worden.
Zodra het paard in de scintigrafie ruimte staat kunnen we beginnen met scannen. De gamma camera wordt op het te scannen gebied geplaatst. De plaat zal de opname van het radioactief materiaal vastleggen. Gedurende ongeveer een minuut dient het paard zo stil mogelijk te staan. Hieronder ziet u een aantal opnames met verschillende bevindingen.
Nee, de stralingsbelasting na de injectie is dusdanig laag dat dit geen schadelijke gevolgen heeft voor het paard. Wel zijn er wettelijke leefregels opgesteld die wij naleven. Wij informeren iedereen voorafgaand aan het scintigrafisch onderzoek over deze leefregels.
Klik hier voor de leefregels.
U kunt een afspraak maken via uw eigen dierenarts of door direct contact op te nemen met onze kliniek (tel. 0488-482900). Voorafgaand aan het onderzoek kunt u het medisch dossier van uw paard opvragen en meenemen naar uw afspraak. Dit mag ook altijd per mail verzonden worden naar paarden@delingehoeve.nl.
Mocht u vragen hebben aan de hand van deze informatie omtrent scintigrafie bij het paard, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn alle werkdagen telefonisch te bereiken van 08:00 tot 18:00 en op zaterdag van 08:00 tot 11:00 op 0488-482900.
Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.