Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Senior

Nu we paarden steeds langer aanhouden en van hun pensioen laten genieten moeten we ook onze zorg op hen aanpassen. Ouderdom is geen ziekte, maar ouderdom komt wel met gebreken. Bepaalde aandoeningen komen vaker voor. Bespreek met ons wat wij kunnen betekenen voor uw senior, zodat hij/zij nog lang gelukkig en gezond kan blijven. De meest voorkomende klachten bij paarden op hun ‘oude dag’ zijn o.a. gewichtsverlies / slecht op gewicht te houden, moeilijk eten, stijver lopen en problemen die veroorzaakt worden door PPID (bekend als Syndroom van Cushing).

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies en en een slechte conditie kunnen vele oorzaken hebben. Deze zijn grofweg onder te verdelen in verminderde opname, een verminderde vertering, een verminderde opname via de darm en/of een verhoogd verbruik van energie.

Voer (en de opname daarvan) zijn dus heel belangrijk. De basis van elk rantsoen is ruwvoer en er moet altijd voldoende ruwvoer beschikbaar zijn. Daarbij wordt vaak krachtvoer gegeven om het energieniveau te verhogen en vitamines/mineralen aan te vullen. Het kan zijn dat oudere paarden meer energie nodig hebben om op gewicht te blijven. Oudere paarden hebben het ook sneller koud en hebben meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Een deken kan een wereld van verschil maken. Verder kunnen er ook problemen spelen waardoor de vertering of opname in de darm zelf niet voldoende is of dat er bepaalde aandoeningen spelen die meer energie verbruiken. Er zijn daarbij nog zoveel aandoeningen die hier niet allemaal besproken kunnen

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen en de daarbij behorende pijn komen relatief vaak voor bij oudere paarden en kunnen een oorzaak zijn voor een verminderde opname van voer. Zo kunnen door het (verkeerd) afslijten van de kiezen de welbekende scherpe randen en haken ontstaan. Haken, ruimtes tussen de kiezen, losse elementen en EOTRH  kunnen allemaal pijnlijkheid en daardoor moeilijkheden met eten veroorzaken.  Het regelmatig bijhouden van het gebit kan veel problemen voorkomen.

Stijf lopen / Arthrose

Arthrose zien we vaak bij oudere paarden en ontstaat door slijtage van de gewrichten. Ze hebben natuurlijk best wat kilometers gemaakt. Paarden met arthrose zijn vaak stijf, kreupel en moeten wat warmlopen. Er bestaat geen echte therapie, maar vaak kunnen deze paarden het nog een lange tijd prima doen met een aangepast trainingsschema en evt. pijnstillers.

PPID

PPID (de afkorting van pituitary pars intermedia dysfunction) is een nieuwere naam voor wat we eerder syndroom van Cushing noemden.

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (Afgekort PPID – voorheen het syndroom van Cushing) is een aandoening die voorkomt bij 20-30% van de paarden/pony’s boven de 15 jaar, maar ook bij jongere paarden kan het voorkomen. Het is een goedaardig vergroting van een deel van pijnappelklier in de hersenen. Door deze vergroting worden verschillende hormonen in andere hoeveelheden geproduceerd. Deze hormoonverstoring veroorzaakt de kenmerkende symptomen: lang en krullend haar, abnormale vetverdeling boven het oog, hoefbevangenheid, overmatig zweten, spieratrofie rug en overmatig drinken en plassen.

Let op: Bovenstaande probleemlijst is zeker niet volledig, vraag onze dierenartsen om advies

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website