Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Abces konijn

Een abces bij een konijn komt regelmatig voor. Bij konijnen kan een abces over het hele lichaam voorkomen, maar meestal zitten deze bij de kop of hals. Dit komt bijvoorbeeld door wonden in de bek, tandontstekingen of verkeerde voeding.

Een abces is een holte gevuld met pus. Bij een konijn zal deze aanvoelen als een harde bult. Een abces bij het konijn is niet altijd even makkelijk te behandelen. Anders dan mensen hebben konijnen dikke hard pus, dit komt omdat konijnen een bepaald enzym missen wat het pus vloeibaar maakt. Het abces heeft daarom een vrij dik kapsel en behandelen, zeker rondom de kop, is niet altijd even makkelijk.

Symptomen

  • Dikke bult of gezwel
  • Slecht eten wanneer het abces bij de bek zit
  • Niet lekker voelen
Abces konijn - Lingehoeve Diergeneeskunde

Veel gestelde vragen over abces bij het konijn

Wat is de oorzaak van een abces bij een konijn?

Het konijn heeft een wond door bijvoorbeeld een gevecht met een huisgenootje. Ook kan het konijn een tekort aan mineralen oplopen door het verkeerde voedsel te eten, hierdoor kunnen weer tandproblemen ontstaan met als eventueel gevolg een ontsteking, infectie en abces.

Een infectie ontstaat doordat bacteriën zich vermenigvuldigen en ‘voeden’ aan de wond. Een ontsteking is een lichamelijk gevolg op een infectie. Het afweersysteem vecht namelijk tegen de infectie en hierdoor ontstaat een ontsteking. Een uiting van een ontsteking is een abces.

Hoe kan ik een abces bij mijn konijn voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen luidt het spreekwoord. Dat is in het geval van een abces bij een konijn ook zo gezien de behandeling lastig kan zijn. Voorkomen kan redelijk simpel zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat jouw konijn zich makkelijk kan verwonden. Haal scherpe- en uitstekende objecten dus weg uit het hok.

Bij meerdere konijnen is het van belang dat deze goed met elkaar overweg kunnen. Vechten de konijnen regelmatig met elkaar? Dan is de kans op een wond groot en is het beter om de konijnen uit elkaar te halen.

Voor een goede gezondheid is het belangrijk het konijn regelmatig te laten controleren door de dierenarts. En is het konijn ter behandeling bij een dierenarts geweest en is daardoor een wond ontstaan na bijvoorbeeld een operatie? Volg dan altijd goed het advies op wat betreft verzorging en nabehandeling.

Let op!

Let altijd goed op hoe jouw konijn eet. Als ze minder gaan eten, dan kan dit komen door een gebitsprobleem en is het goed om dit vroegtijdig te behandelen. Als een gebitsprobleem uit de hand loopt dan kunnen er ook kieswortel abcessen ontstaan. Behandeling van een kieswortel abces kan zeer intensief zijn.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website