Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Doping

Doping is het gebruik van (dier)geneesmiddelen die de prestatie tijdens wedstrijden beïnvloeden. Dit is een onderwerp waar met name in de wedstrijdsport veel aandacht voor is.

Doping is natuurlijk nadelig voor de eerlijke concurrentie in de sport, maar kan uiteindelijk ook nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard. Om de sport eerlijk en gezond te houden doen zowel de KNHS als de FEI hier steekproefsgewijs onderzoek naar. Elke deelnemer aan een wedstrijd kan hiervoor worden geselecteerd, ongeacht discipline of niveau.

Tijdens deze controle wordt van het paard bloed en urine afgenomen, wat daarna door een laboratorium in Engeland gecontroleerd zal worden.

Rijdt u wedstrijden en schrijven wij uw paard medicatie voor, dan kunt u altijd bij ons informeren wat de gevolgen kunnen zijn voor eventuele doping controles. In sommige gevallen volstaat een brief van uw dierenarts met een verklaring waarom het paard het betreffende middel nodig heeft, in andere gevallen zal gewacht moeten worden tot het middel volledig uit de bloedbaan van het paard verdwenen is. Hiervoor zijn wachttijden bekend. De FEI houdt een lijst bij met alle verboden en ‘gecontroleerde’ middelen, de KNHS volgt deze lijst ook.

Denk bij doping niet alleen aan geneesmiddelen die uw paard krijgt voorgeschreven door een dierenarts. Ook bepaalde supplementen en kruiden kunnen ervoor zorgen dat uw paard positief test in een doping controle. Ook het urineren van andere dieren (of zelfs mensen), die medicatie gebruiken, over het voer of de bodembedekking van het paard kunnen zorgen voor positieve doping resultaten. Enige oplettendheid is dus geboden.

Onze supplementen lijn van Audevard is door de producent bestempeld als doping-vrij. Deze kunt u dus zonder problemen aan uw wedstrijdpaard geven.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website