Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Inentingen hond

Om uw hond te beschermen tegen een aantal ernstige ziektes is het nodig om regelmatig in te enten. Bij de vaccinatie wordt een injectie met dode of verzwakte ziektekiemen gegeven. Hierdoor komt er een reactie van het afweersysteem op gang. Zodoende worden antistoffen tegen de ziektekiemen aangemaakt. Zodra het dier met de ziektekiem in aanraking komt wordt deze uitgeschakeld en wordt het niet ziek.

Antistoffen

Eenmalige inentingen zijn vaak niet genoeg om voldoende antistoffen aan te maken. Daarom moet een vaccinatie altijd worden herhaald, omdat na verloop van tijd de antistoffen in het lichaam minder worden. Regelmatig herhalen is dus noodzakelijk om onnodig risico te voorkomen. Uiteraard zijn wij bij Lingehoeve Diergeneeskunde op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van vaccinatie. Voor pups en volwassen honden gelden verschillende vaccinatieschema’s. Er zijn verschillende ziektes waar tegen kan worden gevaccineerd, meer uitleg vindt u op deze pagina.

Ziektes

Hondenziekte is een van de zeer besmettelijke ziektes die de longen, het maagdarmkanaal en het zenuwstelsel aantast. Het wordt veroorzaakt door het canine distemper virus en is ook besmettelijk voor wolven, fretten en nertsen. Het virus wordt verspreid via de lucht en via druppeltjes van speeksel, urine en ontlasting van besmette dieren. De symptomen kunnen variabel zijn en niet bij elke hond allemaal aanwezig: koorts, hoesten, neus- en ooguitvloeiing, braken en diarree. Later komen er zenuwverschijnselen bij, zoals epileptische aanvallen, afwijkend gedrag, rondjes lopen of spiertrekkingen van de kop. Pups overleven de ziekte meestal niet. Dieren die het virus wel overleven kunnen verschijnselen overhouden in de vorm van oogafwijkingen of verharde voetzooltjes en neus.

Het parvovirus is een zeer besmettelijk virus. Het komt voor bij honden van alle leeftijden, maar jonge honden en sommige rassen zijn gevoeliger voor dit virus. Parvovirus geeft een ernstige aantasting van het maagdarmkanaal met braken en bloederige diarree tot gevolg. Honden besmetten zich via direct (snuffelen) en indirect contact met de ontlasting van besmette honden. Vooral jonge, kleine pups overleven de ziekte meestal niet.

Deze ziekte is vooral bekend van de Ziekte van Weil maar er zijn meerdere vormen. Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriën (leptospiren) en kan worden overgedragen via de urine van besmette honden, door bijvoorbeeld het besnuffelen van elkaars geslachtsdelen. Ook de urine van ratten en muizen speelt een rol in de overdracht van de ziekte. De bacterie veroorzaakt ernstige aantasting van de nieren en lever en verloopt bij niet-gevaccineerde honden meestal dodelijk. Leptospirose is ook gevaarlijk voor mensen. De bescherming die het vaccin geeft wordt na een jaar snel minder, vandaar dat deze enting jaarlijks herhaald moet worden.

HCC is een besmettelijke leverontsteking die vooral verspreid wordt via de urine van geïnfecteerde honden. De ziekte kan redelijk mild verlopen maar voor jonge pups ook fataal aflopen. Het wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn onder andere koorts, geelzucht, braken en diarree.

Dit is een zeer besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond, veroorzaakt door een complex van virussen en de bacterie Bordetella bronchiseptica. Kennelhoest is vergelijkbaar met verkoudheid en griep bij de mens. De ene hond zal er meer last van hebben en zieker zijn dan de andere. Soms gaat het gepaard met hoge koorts en er is kans op complicaties zoals longontsteking.

De kennelhoestenting is een aparte neusdruppel-enting die vanaf 8 weken leeftijd gegeven kan worden. Net als de griepprik bij de mens geeft het geen 100% bescherming maar zorgt er wel voor dat de hond veel minder ziek wordt als kennelhoest optreedt. De neusenting werkt binnen 5 dagen en geeft een jaar lang bescherming. Hondenscholen, pensions en keuringen laten vaak geen honden toe als deze niet gevaccineerd zijn tegen kennelhoest. Omdat pups gevoeliger zijn voor het oplopen van kennelhoest, adviseren we om alle pups hiertegen te vaccineren tijdens de 9 weken-enting, ook als ze niet naar puppycursus of pension gaan.

Rabiës wordt veroorzaakt door het Lyssa virus en is besmettelijk voor huisdieren, wilde dieren en mensen. Het wordt overgebracht door beten en krabben van een besmet dier. In Nederland komt de ziekte op dit moment niet voor, maar het is de laatste jaren regelmatig vastgesteld bij honden die uit Marokko of Bulgarije waren meegenomen. Aangetaste dieren vertonen ander gedrag en worden vaak agressief. Ook speekselen wordt vaak gezien. De ziekte verloopt bijna altijd dodelijk. Gezien het risico voor mensen is rabiës een aangifteplichtige ziekte. Indien de dierenarts een dier verdenkt van rabiës moet dit worden gemeld bij de autoriteiten.

Indien uw hond mee gaat naar het buitenland, is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Voor de meeste Europese landen moet deze vaccinatie minimaal 3 weken voor vertrek gegeven worden. De vaccinatie is 3 jaar geldig en kan gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Voor reizen naar het buitenland gelden aanvullende eisen en adviezen.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline pancytopenie virus. Dit is een zeer ernstige virusziekte die het maagdarmkanaal aantast en vaak fataal verloopt. Symptomen zijn braken, diarree en hoge koorts. Uitdroging kan zeer snel optreden. Het virus kan ook de hersenen aantasten, vooral bij kittens. Infectie bij een drachtige poes kan leiden tot abortus of de geboorte van kittens met hersenverschijnselen. Door het virus wordt bovendien de weerstand verminderd, waardoor andere ziekteverwekkers toe kunnen slaan. Het virus kan heel goed in de omgeving overleven en via kleding of schoenen verspreid worden. Hierdoor kunnen ook binnenkatten die niet in contact komen met andere katten besmet raken. Het vaccin biedt 3 jaar lang bescherming.

Niesziekte is een veel voorkomende ziekte die voor jonge kittens levensbedreigend kan zijn. De symptomen zijn niezen, neusuitvloeiing, ontstoken ogen, ooguitvloeiing, koorts, slechte eetlust en sloomheid. Ook kunnen zweertjes in de bek ontstaan met speekselen tot gevolg. Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpes virus en/of het feline calici virus. Het herpesvirus geeft meestal de ernstigste symptomen. Het herstel kan enkele weken in beslag nemen. Bovendien kunnen katten na een infectie drager blijven van het herpesvirus, met levenslang niezen en snotteren tot gevolg. Deze chronische vorm van niesziekte kent vaak acute opflikkeringen van het ziektebeeld in periodes van stress. Het calicivirus geeft mildere symptomen, maar gaat wel vaak gepaard met zweertjes in de bek (tong en gehemelte) en soms op de neus. Het vaccin beschermt gedurende 1 jaar tegen beide virussen.

De bacterie Bordetella bronchiseptica kan een rol spelen bij het optreden van niesziekte. Er is een neusdruppel vaccin beschikbaar dat 1 jaar werkzaam is. Deze extra vaccinatie is soms verplicht als uw kat in pension gaat. Na het toedienen van dit vaccin is het niet ongebruikelijk dat uw kat enkele dagen een klein beetje niest.

Vaccinatieschema's

Dier 4 weken 9 weken 12 weken 1 jaar
Pup puppy-DP enting (parvo en hondenziekte) kleine cocktail (parvo en leptospirose) grote cocktail (parvo, leptospirose, hondenziekte, HCC) grote cocktail
Kitten kattenziekte en niesziekte kattenziekte en niesziekte kattenziekte en niesziekte
Dier Elk jaar Elke 3 jaar
Volwassen hond leptospirose grote cocktail (leptospirose, parvo, hondenziekte, HCC)
Volwassen kat niesziekte (herpes en calicivirus) kattenziekte

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website