Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

PPID

PPID of beter bekend als de ziekte van Cushing is een aandoening die vooral voorkomt bij het oudere paard. Naar schatting komt deze aandoening in 15% van de paarden die ouder zijn dan 15 jaar. Het wordt veroorzaakt doordat de hypofyse (een hormoon klier in de hersenen) overmatig werkt en hierdoor ook vergroot kan zijn. De hypofyse produceert hormonen die o.a. de bijnieren beïnvloeden. Door overproductie wordt de bijnier bijvoorbeeld gestimuleerd om veel cortisol aan te maken.

Symptomen

Het meest bekende symptoom van PPID is waarschijnlijk de lange krullende vacht, maar dit is slechts een van de symptomen; andere symptomen zijn bijvoorbeeld: hoefbevangenheid, veranderingen in gedrag (sloom zijn, zomaar in slaap vallen), veel plassen en drinken, verlies van conditie en terugkerende infecties. Hoewel sommige symptomen bijna uitsluitend bij PPID voorkomen (een krullende lange vacht), komen andere symptomen ook voor ten gevolge van andere aandoeningen (slomer zijn, verlies van conditie) het is daarom belangrijk om tijdig te testen.

Diagnose en behandeling

De diagnose kan worden gesteld aan de hand van een bloedtest. Wanneer de diagnose gesteld is kan het paard worden behandeld met pergolide. Hiermee kunnen we de aandoening onder controle krijgen. De behandeling moet levenslang worden volgehouden, want hoewel de aandoening met medicatie onder controle kan worden gehouden, gaat de aandoening niet meer over.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website