Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
Geen enkele vaccinatie voor paarden is wettelijk verplicht. Uiteraard is het wel aan te raden uw paarden goed te vaccineren. Onder andere om die reden stellen organisaties die wedstrijden en evenementen organiseren minimaal de influenza vaccinatie verplicht.
Daarnaast zien we dat pensionstallen regelmatig eisen stellen aan de vaccinatiestatus van de paarden die ze toelaten. Zo is op de meeste stallen correcte vaccinatie tegen influenza en tetanus verplicht en zien we ook steeds meer plekken waar ook de rhino-vaccinatie verplicht wordt gesteld.
Aparte vorm van stalling is de opfok voor jonge paarden. Deze eisen vaak ook correcte vaccinatie tegen influenza en tetanus en daarbij vaak een vaccinatie tegen droes.
De vaccinaties tegen influenza en tetanus zitten samen in 1 injectie. Het vaccinatieschema is als volgt:
De derde vaccinatie zorgt voor een bescherming gedurende minstens twaalf maanden. Na deze vaccinatie moet het paard iedere keer maximaal twaalf maanden na de vorige, opnieuw worden gevaccineerd.
De FNRS (nationaal) en de FEI (internationaal) hanteren allebei hun eigen regels met betrekking tot vaccinaties voor paarden die op door hen georganiseerde wedstrijden komen. Wilt u officiële wedstrijden rijden dan zal uw paard hier dus aan moeten voldoen.
Om aan KNHS wedstrijden te mogen deelnemen moet het paard minimaal correct gevaccineerd zijn tegen influenza. Onder correct verstaan zij:
De eerste 7 dagen na vaccinatie mag het paard niet op wedstrijd verschijnen.
Wanneer u uw paard internationaal wil starten, moet u voldoen aan de richtlijnen van de FEI. Zij willen dat elk paard dat op een FEI-evenementen versschijnt binnen zes maanden +21 dagen dit evenement tegen Influenza is gevaccineerd.
Dit houdt in:
Voor Tetanus geldt een wat minder frequent schema:
Onderzoek heeft uitgewezen dat 2-jaarlijks vaccineren tegen tetanus voldoende is voor een goede immuniteit. Daarom kan er dus voor gekozen worden alternerend te vaccineren: het ene jaar het combinatie vaccin influenza + tetanus, het andere jaar enkel influenza. Jaarlijks vaccineren tegen beiden is echter ook geen probleem.
Voor paarden die elke 6 maanden worden gevaccineerd is het wel verstandig ons af te vragen of dan iedere keer ook tetanus moet worden toegevoegd. Er zijn geen bewijzen dat dit schadelijk is, maar voorzichtigheid kan geen kwaad.
Het komt regelmatig voor dat een eigenaar van een paard de vaccinatie vergeten is en dat het vaccinatieschema hierdoor niet meer klopt. Dierenartsen worden dan gevraagd de datum in het paspoort aan te passen, zodat het schema weer klopt en het paard toegelaten wordt op een wedstrijd of keuring. Naast dat dit in feite fraude is, is het paard nu ook minder goed beschermd, doordat de concentratie antilichamen te laag kan zijn. Verstandiger is om de basisvaccinatie te herhalen, zodat het paard weer voldoende beschermd is.
Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.