Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
Het oog is een orgaan op zichzelf. Het paardenoog is ten opzichte van dat van andere diersoorten wat speciaal. Dat komt allereerst doordat bepaalde aandoening alleen bij het paard voorkomen én doordat paarden soms anders reageren op medicatie: sommige werken niet en sommige hebben een ander effect dan bijvoorbeeld bij de hond of kat.
Oogproblemen bij het paard kunnen soms heel geleidelijk ontstaan, maar kunnen ook acuut optreden. Soms gaat het om hele subtiele afwijkingen en soms is het overduidelijk. Omdat de problemen zo variëren en de ernst soms niet altijd even evident is, is het belangrijk altijd een dierenarts in te schakelen als er iets mis is met het oog van uw paard.
Het oogonderzoek bij het paard is een vak apart. Alleen door het oog systematisch te onderzoeken, kunnen kleine veranderingen worden waargenomen. Het is daarbij belangrijk dat het linker- en rechteroog met elkaar worden vergeleken om eventuele verschillen waar te nemen. Het onderzoek kan lastig zijn, omdat sommige aandoeningen zo pijnlijk zijn dat het paard een onderzoek niet toelaat.
In alle gevallen is het belangrijk dat een deskundig dierenarts naar het oog kijkt. Dit kan door met het paard naar de kliniek te komen, maar het oogonderzoek kan ook (deels) bij u thuis plaatsvinden. Bij voorkeur vindt het oogonderzoek plaats in een verduisterde ruimte. Aan de hand van dat onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Deze behandeling kan thuis uitgevoerd worden of het paard wordt als patiënt opgenomen om op de kliniek behandeld te.
Als de medicatie zeer intensief (bijvoorbeeld de eerste 24 uur iedere 2 uur) moet worden toegediend, dan is het paard op de kliniek op het goede adres. Ook als het paard lastig te behandelen is, omdat het oog zo pijnlijk is, dan zou dat door middel van een zogenaamd spoelsysteem veel makkelijker worden. Hierbij wordt een siliconen slangetje operatief in het ooglid gebracht. Het andere uiteinde bevindt zich ter hoogte van de schoft. Door daar de medicijnen in te spuiten hoeft het oog niet aangeraakt te worden en kan de behandeling dus vaak zonder tegenstribbelen worden uitgevoerd.
Als een paard plotseling blind wordt (aan één oog), zal het paard schrikachtig zijn, tegen dingen aan lopen en zijn gezonde oog meer willen gebruiken door bijvoorbeeld het hoofd te draaien. Bij een geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen kan een paard zich daar in eerste instantie redelijk tot goed mee redden in een bekende omgeving. Het paard zal door de mand vallen als de omgeving verandert of onbekend is. Het hangt onder andere af van het karakter van het paard, hoe snel verlies van gezichtsvermogen u als eigenaar zal opvallen.
Als het oog pijnlijk lijkt dan is dat zeker een reden tot bezorgdheid. Het paard houdt het oog dichtgeknepen en u mag er niet aankomen: de dierenarts moet direct gewaarschuwd worden. Een waas of troebeling van het hoornvlies is ook zorgelijk. Als er twijfels zijn over het inwendige van het oog, dan is dat ook een reden om de dierenarts direct te waarschuwen. Heeft u het idee dat er niets te zien is behalve de traanstreep, dan kunt u het ongeveer 3 dagen aankijken maar daarna moet het over zijn.
Is het oog pijnlijk en is er ook wat uitvloeiing uit het oog, dan moet er direct naar gekeken worden. Er kan ook bijvoorbeeld sprake zijn van een oud litteken, dan is de situatie minder zorgelijk maar voor de zekerheid is het verstandig om een dierenarts te laten kijken.
Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.