Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

West Nijl

Het West-Nijl virus komt oorspronkelijk uit Afrika en heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Het West-Nijl virus wordt overgedragen door verschillende soorten muggen, een zogenaamde vector-gebonden ziekte. Deze muggen bijten eerst een besmette (trek)vogel en wanneer zij daarna een paard bijten, besmetten ze het paard. Paarden kunnen elkaar en mensen dus NIET besmetten. Vooral paarden en mensen zijn gevoelig voor het virus.

West Nijl Virus - Lingehoeve Diergeneeskunde
Overdracht van het virus.

Verschijnselen

Bij de meeste paarden verloopt infectie (vrijwel) symptoomloos of met milde klachten (20%). Bij ongeveer 10% van de paarden verloopt de ziekt ernstiger en zien we ook neurologische klachten.
Als eerst zien we vaak matige koorts, sloomheid en slecht willen eten. Daarna treden de neurologische verschijnselen op:

  • Spiertrillingen (met name rond neus en ogen)
  • Slikproblemen
  • Ataxie (slingerend lopen)
  • Abnormaal gedrag
  • Dringen
  • Doelloos rondlopen
  • Vage koliekklachten
  • Volledige verlamming

Over het algemeen verergeren deze symptomen snel.

Diagnose en behandeling

De diagnose kan gesteld worden door bloedonderzoek.
Helaas is er geen specifiek behandeling voor de ziekte. We kunnen paarden met een West-Nijl infectie alleen ondersteunende therapie geven.
De prognose voor paarden met neurologische verschijnselen is slecht. Ongeveer 40% komt te overlijden en ongeveer 40% houdt langdurig restverschijnselen.

Preventie

We kunnen preventief een en ander doen om besmetting te voorkomen. Zo kunt u met dekens en steekmug werende middelen voorkomen dat de paarden gestoken worden. Ook is het van belang om stilstaand water zoveel mogelijk te verwijderen of dagelijks verversen, zodat de muggen zich niet kunnen voortplanten.
Belangrijkste in de preventie van West-Nijl is het vaccineren van uw paard. In tegenstelling tot voor de mens is er voor het paard een goedwerkend vaccin beschikbaar dat ziekte voorkomt. Deze kan het beste gegeven worden vroeg in het voorjaar, zodat het paard in het muggenseizoen optimaal beschermd is. De vaccinatie bestaat uit een basis van 2 vaccinaties met 3-5 weken er tussen en dient daarna jaarlijks herhaald te worden. Vaccineren is mogelijk vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website