Shockwave is een therapie waarbij door middel van schokgolven een blessure wordt behandeld. Deze shockwaves bestaan uit drukgolven en dus niet uit elektrische schokken. De shockwaves worden van buiten af naar het te behandelen gebied uitgezonden. Dit gebeurt met een handstuk dat we precies op de goede plek kunnen plaatsen aan de buitenkant van het lichaam.
Door de shockwaves wordt het blessure gebied extra getriggerd waardoor de bloedcirculatie en stofwisseling verbetert, dit draagt bij aan het herstel van de blessure. Daarnaast voorkomen de shockwaves verklevingen tussen de peesvezels en zorgt het voor een pijnstillend effect, doordat de zenuwen overprikkeld raken en daardoor pijnsignalen minder goed doorgeven.
Shockwave is een therapie die 3 tot 4 keer herhaald moet worden met 2 weken tussentijd om het beoogde effect te behalen. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt bij chronisch degeneratief letsel of bij peesproblemen ter hoogte van een botaanhechting.
Toepassingen shockwave
Shockwave therapie is een uitstekende techniek om het herstel van een peesblessure bevorderen. Het zorgt voor een toename van de ingroei van bloedvaten. Hierdoor worden er meer voedingsstoffen en cellen naar de blessure aangevoerd. Ook voorkomt het verklevingen tussen peesvezels. Shockwave therapie is met name zinvol bij wat jongere peesblessures. Naarmate de blessure ouder is en het herstel verder is gevorderd zullen we minder kunnen bijsturen in het herstel van de pees.
Bij oudere of chronische blessures kan shockwave soms ook zinvol zijn. Het kan het herstel bevorderen doordat het een milde ontstekingsreactie opwekt. Deze ontstekingsreactie is noodzakelijk voor een verder herstel van de blessure. Een goed voorbeeld daarvan is een blessure van de aanhechting van de tussenpees.