Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Een paard met koliek is een spoedgeval!

Koliek

Koliek betekent buikpijn. We gebruiken de naam voor alles wat buikpijn kan veroorzaken. Er zijn vele oorzaken voor deze buikpijn en sommige oorzaken bevinden zich zelfs buiten het maagdarmkanaal (valse koliek). De meest voorkomende oorzaken voor echte koliek, binnen het maagdarmkanaal gelegen, zijn gasophoping (of gaskoliek), kramp (of krampkoliek), een obstipatie (verstopping door bijv. zand) of een liggingsverandering. In enkele gevallen zorgt een combinatie van deze oorzaken voor de koliekklachten.

Gelukkig is koliek vaak bij u thuis met medicijnen op te lossen. Ook een verstopping kunnen we bij u thuis verhelpen door het paard via een sonde paraffine direct in de maag te geven.

Er zijn echter tientallen vormen van koliek. Een klein percentage van de paarden heeft zo ernstig koliek dat de situatie thuis niet houdbaar is of niet kan worden opgelost. Zelfs een operatieve ingreep kan dan nodig zijn. Dan zal de dierenarts die u thuis bezocht heeft uw paard doorsturen naar de kliniek.

Ondanks dit kleine percentage moet iedere koliek serieus genomen worden, omdat in het beginstadium niet altijd duidelijk is of er sprake is van  een milde vorm of dat we te maken hebben  met  een ernstige aanval.

Hoe ziet koliek er uit?

Dit kan erg variëren en is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de koliek, het individuele paard (karakter/leeftijd) en het ras. Een paard met koliek kan onrustig zijn, naar de buik kijken, flehmen, met het voorbeen krabben, liggen, rollen, zweten, niet mesten of afwijkende mest hebben.

Wat moet ik doen bij mijn paard met koliek?

  1. Blijf rustig en denk aan uw eigen veiligheid en die van uw paard.
  2. Wacht niet te lang met bellen van uw dierenarts
  3. Is het veilig, laat uw paard dan aan de hand afstappen (max. 20 minuten en liefst in overleg met de dierenarts)
  4. Uw paard mag rollen, als hij zich niet kan vast rollen (veiligheid!)

Hoe kan ik het voorkomen?

Koliek kan vaak niet voorkomen worden, maar er zijn enkele factoren die de kans op koliek kunnen verminderen.

  • Zorg voor een goede ontworming aan de hand van mestonderzoek.
  • Kijk goed naar het rantsoen (ruwvoer en krachtvoer) voor uw paard en voer eventuele rantsoenwijzigingen niet te snel door. Bouw weidegang voorzichtig op (en ook weer af).
  • Denk verder nog aan het verminderen of zelfs voorkomen van de opname van bijvoorbeeld stro of zand. Sommige paarden moeten daartoe voorzien worden van een andere bodembedekking op stal of kunnen niet in een zandpaddock gehouden worden.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website