Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
Orthopedie is het vakgebied dat zich bezig houdt met het steun- en bewegingsapparaat. Kreupelheid en zich slecht kunnen bewegen zijn hierbij de meest voorkomende klachten. De oorzaak van het probleem kan zich bevinden in de botten, gewrichten, spieren, pezen of zenuwen. Na het uitvragen van de klachten en het algemeen functioneren van het dier zal een orthopedisch onderzoek worden uitgevoerd.
Eerst willen we zien hoe het dier beweegt, dit noemen we monsteren. Soms is heel duidelijk in welke poot het probleem zit, anders zullen we alle poten maar ook de hals en de rug moeten onderzoeken. Dit onderzoek vindt plaats zowel bij het staande als liggende dier. We letten hierbij op pijnlijkheid, zwelling en de beweeglijkheid van de gewrichten. In veel gevallen zullen we bij dit onderzoek een afwijking of pijnlijkheid kunnen vaststellen op een bepaalde plek.
Afhankelijk van de ernst en de tijdsduur van de klachten kan verder onderzoek nodig zijn. Meestal kiezen we hierbij voor het maken van röntgenfoto’s van de verdachte plek.
Kleine veranderingen zijn niet altijd zichtbaar op een röntgenfoto. In dat geval kan de CT scan uitkomst bieden. Een bekend voorbeeld is het vaststellen van een LPC of LPA (een losliggend stukje bot in de elleboog). Bij verdenking van een spier- of peesprobleem kan de echo ons verder helpen.
Niet altijd wordt bij het onderzoek duidelijk waar de pijnlijkheid precies zit. In dat geval kan scintigrafie worden toegepast. Bij botscintigrafie wordt een radioactief gelabeld stofje ingespoten in het bloedvat. Dit stofje hoopt zich op op plaatsen waar een ontsteking of beschadiging aanwezig is. Op de scan zal dit zichtbaar worden als een ‘hotspot’. Die plaats kunnen we vervolgens met andere methoden (meestal CT scan) gericht in beeld brengen.
De behandeling van orthopedische patiënten kan bestaan uit medicatie, bewegingsadvies, aangepaste voeding of een operatie. Acute kreupelheden zijn vaak verstuikingen. In dat geval is het van belang om naast ontstekingsremmende pijnstillers voldoende rust te houden en daarna de beweging weer rustig op te bouwen.
Eén van de meest voorkomende orthopedische problemen is artrose of ook wel bekend als gewrichtsslijtage. Dit is een chronische aandoening die niet te genezen is en naar verloop van tijd zal verergeren.
Artrose kan in alle gewrichten voorkomen maar we zien het vaak in de elleboog, heup en knie bij de hond.
De diagnose wordt gesteld door lichamelijk onderzoek waarbij extra gekeken wordt naar de gewrichten. Daarnaast zijn er vaak aanvullend röntgenfoto’s of CT-scan nodig om de diagnose te bevestigen. Hiermee worden ook eventuele onderliggende oorzaken bekeken (zoals trauma, HD of ED).
Artrose is nooit meer te genezen. Wel kunnen we bekijken hoe we het slijtage proces kunnen vertragen. De behandeling van artrose, het zogenoemde artroseregime, richt zich op 5 pijlers:
Samen met de dierenarts wordt bekeken hoe we de kwaliteit van leven van uw huisdier zo goed mogelijk kunnen waarborgen en in de toekomst eventueel moeten bijstellen.
Ook zijn er nieuwere technieken mogelijk zoals een behandeling met ACP (Autologous Conditioned Plasma)
Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.