Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Hond in laten slapen

U wilt er liever niet aan denken, maar vroeg of laat komt het moment dat u definitief afscheid moet nemen van uw huisdier. Sommige dieren gaan op een natuurlijke manier dood. In andere gevallen komt euthanasie in beeld.

In onze praktijk merken we dat veel mensen worstelen met de vraag of en vooral wanneer ze het beste kunnen besluiten tot euthanasie. Dat is begrijpelijk. Als uw hond of kat aftakelt, dan voelt u aan de ene kant aan dat het moment van afscheid nemen nadert, maar aan de andere kant is de gedachte dat het zover is onverdraaglijk.

Waarom en wanneer?

Vaak wordt gekozen voor euthanasie als het dier aftakelt. Denk hierbij aan de gebreken van ouderdom of een slopende ziekte. Een ziekte hoeft niet dodelijk te zijn maar kan wel zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven. Daarnaast kunnen ook gedragsproblemen een reden zijn voor euthanasie.

Bij euthanasie is een vraag het belangrijkste: Heeft het dier nog voldoende kwaliteit van leven?

Het antwoord op deze vraag is echter niet zo simpel.

Juiste kwaliteit van leven?
  • Eetlust: Dit is een belangrijke graadmeter. Uw hond of kat moet voldoende eten om niet af te vallen en in te teren. Als een dier niet wilt eten of alleen nog maar lekkere hapje dan is dit een slecht teken. Regelmatig wegen is in dat geval een objectieve manier om te bepalen of uw huisdier voldoende eet of niet
  • Drinken: Het dier moet voldoende drinken. Als het dier niet wilt drinken is er duidelijk iets aan de hand. Voorbeeld: een hond van 20 kilo heeft minimaal een liter water per dag nodig. Heeft het dier last van braken of diarree. In dit geval gaat uitdrogen zeer snel. Er is dan ook veel meer vocht nodig dan die 1 liter.
Een fijn leven?

Lastig te meten, maar wel heel belangrijk. Heeft uw dier nog een fijn leven? Zonder pijn of ernstige ongemakken? Vooral pijn en veranderlijk gedrag kunnen graadmeters zijn. Bij chronische pijn zal een hond of kat pijnuitingen geven zoals janken en piepen. Veranderlijke gedrag zoals terugtrekken, aanhankelijk worden, niet uit de mand willen komen of kreupel lopen zijn tevens uitingen van pijn.

Een goede manier om erachter te komen is om een langere tijd een goede pijnstiller te geven en kijken of het beter gaat. Uiteindelijk zal ook medicatie geen uitkomst bieden. Daarnaast is ook benauwdheid een vervelende kwaal. Dit komt vooral bij hartpatiënten voor. De benauwdheid is door middel van medicatie lang onder controle te houden, maar na langere tijd zal het dier té benauwd worden.

Of uw dier een fijn leven heeft kunt u door logisch nadenken zelf goed bepalen. Braakt het langere tijd? Houd het niets meer binnen en is hier niets aan te doen? Heeft het dier meerder epileptische aanvallen per dag ondanks medicatie? Kan het dier niet meer overeind komen en ligt het hierdoor in zijn eigen ontlasting? Is het antwoord op één of meer van deze vragen ‘Ja’, dan is euthanasie wellicht een verlossing.

Is uw huisdier geschikt?

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het dier moet geschikt zijn als huisdier. Dit heeft voornamelijk te maken met gedrag en de belangrijkste problemen hierbij zijn agressie (bijtincidenten) en onzindelijkheid. Met goede gedragstherapie zijn de meeste problemen op te lossen, maar niet altijd. We merken dat veel mensen hier problemen mee hebben en het moeilijk vinden om euthanasie om een van deze redenen bespreekbaar te maken. Natuurlijk is het lastig om de grens te bepalen en ligt deze voor iedereen anders. Wat de één ‘geschikt’ vindt, is voor de ander volkomen onacceptabel.

De beslissing tot euthanasie neemt u altijd zelf, maar uiteraard kunt u bij Lingehoeve Diergeneeskunde terecht voor een eerlijk advies. Samen komen we tot de antwoorden op de eerder genoemde punten. Dit kan betekenen dat u tot de conclusie komt dat het nog wel acceptabel is. Belangrijk is dan om uzelf regelmatig bovenstaande vragen te blijven stellen. Uit ervaring weten we dat de grens van wat nog acceptabel is steeds verder wordt opgeschoven.

Hoe verloopt de euthanasie?

Heeft u eenmaal de moeilijke beslissing genomen? Dan doen wij er alles aan om dit voor u en uw huisdier zo rustig en waardig mogelijk te laten verlopen. De meeste mensen willen erbij blijven als hun dier wordt ingeslapen. Twijfelt u? Bespreek dit dan vooral met de dierenarts. Het is voor uw hond bijvoorbeeld heel fijn als er een vertrouwd iemand bij is, in elk geval totdat het dier rustig slaapt. Wilt u voor of na het overlijden nog even alleen zijn met uw dier, dan kan dit natuurlijk.

De euthanasie zelf wordt gedaan door middel van twee injecties. De eerste is een narcosemiddel en wordt vaak in de spier gegeven. Na vijf tot tien minuten is het dier hiervan onder narcose en merkt dan niet meer wat er allemaal om hem heen gebeurd. Vervolgens wordt de tweede injectie gegeven. Dit is een slaapmiddel en wordt met een overdosis gegeven. Hierdoor stopt binnen enkele minuten de ademhaling en de hartslag. Soms komt er nog een paar keer een diepe zucht of kunt u lichte spiertrillingen zien van bijvoorbeeld de lip of een teentje. Uw hond of kat merkt hier zelf allemaal helemaal niets meer van. Na het overlijden laat het dier vaak wat urine en soms ontlasting lopen. Dit komt omdat de spieren zich ontspannen.

Na de euthanasie?

Is uw hond of kat overleden, dan is het aan u om te besluiten wat er met het lichaam moet gebeuren. Sommige mensen nemen het dier mee om thuis te begraven. Hiervoor gelden per gemeente verschillende regels. Er bestaan ook speciale begraafplaatsen voor dieren. Daarnaast is er de mogelijkheid om uw hond te laten cremeren. Hiervoor werken we samen met Dierencrematorium de Grebbehof. Het dier kan bij ons worden opgehaald maar zelf wegbrengen op afspraak is ook mogelijk. U kunt desgewenst nog afscheid nemen in het crematorium.

Soms gaat uw dier zo snel achteruit dat de beslissing tot euthanasie ook heel snel genomen moet worden. Vaak blijven mensen dan na het overlijden met vragen achter. In dat geval kunt u altijd contact met ons opnemen of een afspraak maken voor een nagesprek. Dit kan u helpen bij het verwerken van het verlies.

 

Heeft u nog vragen over euthanasie of wilt u graag advies? Neem dan contact op via bovenstaande knop of bel met 0488 48 29 00

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website