Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Maanblindheid

Een oogprobleem is altijd spoed!

Maanblindheid of Equine Recurrent Uveitis (ERU) is een veel voorkomende ernstige oogaandoening bij het paard. Het is een auto-immuun aandoening, dat wil zeggen dat het veroorzaakt wordt door de afweer van het lichaam zelf. Paarden kunnen maanblindheid aan 1 of aan beide ogen hebben. Er zijn verschillende verwekkers die maanblindheid kunnen veroorzaken zoals de bacterie leptospira (door ratten overgebracht) en er zijn ook genetische vormen zoals bij de Appaloosa.

Maanblindheid is een aanvalsgewijze ontsteking van de uvea (de iris, het straallichaam en het vaatvlies). Paarden met de aandoening zijn (meestal) pijnlijk, hebben zwelling van de oogleden en tranen met het oog. Er is een licht waasje van het hoornvlies zichtbaar, er kan ontsteking zichtbaar zijn in het oog en de pupil is klein.

Onderzoek

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kan er uitgebreid oogonderzoek plaatsvinden inclusief echografie van het oog. Naar aanleiding van de bevindingen uit het oogonderzoek wordt er een behandeling ingesteld. Zowel de plaatsing van een ciclosporine implantaat, de injectie in het oog en het verwijderen van een oog kunnen in de kliniek uitgevoerd worden.

Behandeling

Als een paard een aanval heeft dan is het belangrijk om direct de dierenarts te bellen en intensieve en langdurige behandeling met medicatie te starten. Als er sprake is van een 2e aanval van maanblindheid dan is het advies om een chirurgische behandeling uit te voeren omdat er met alleen druppelen een grote kans is dat een paard uiteindelijk blind wordt.

Er zijn meerdere chirurgische opties: een zogenaamde vitrectomie waarbij met een soort grote naald het glasachtig lichaam wordt leeggezogen en weer wordt opgevuld met een vloeistof. Deze therapie wordt met name in Duitsland gedaan. De plaatsing van een ciclosporine implantaat onder de harde oogrok (het wit van het oog). Deze operatie heeft de voorkeur bij de genetische vormen van maanblindheid. Of het inspuiten van het glasachtig lichaam met een speciaal antibioticum. Deze laatste methode geeft bij ongeveer 80-85% van de paarden een positief resultaat op de lange termijn dat wil zeggen dat een paard geen aanvallen meer krijgt.

Bij ernstige (chronische) gevallen of als een paard geen zicht meer heeft en pijnlijk blijft dan is het verwijderen van het oog een goede optie. Dit gebeurt tegenwoordig bij het staande paard.

Maanblindheid
Chronische maanblindheid

Waarschuwing

Gebruik bij een oogprobleem nooit op eigen initiatief medicatie van een vorige keer of een ander dier. Een middel dat voor de ene aandoening goed werkt, kan er bij een andere aandoening juist voor zorgen dat de klachten alleen maar ernstiger worden.

Veel gestelde vragen:

Als een paard plotseling blind wordt (aan één oog), zal het paard schrikachtig zijn, tegen dingen aan lopen en zijn gezonde oog meer willen gebruiken door bijvoorbeeld het hoofd te draaien. Bij een geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen kan een paard zich daar in eerste instantie redelijk tot goed mee redden in een bekende omgeving. Het paard zal door de mand vallen als de omgeving verandert of onbekend is. Het hangt onder andere af van het karakter van het paard, hoe snel verlies van gezichtsvermogen u als eigenaar zal opvallen.

Als het oog pijnlijk lijkt dan is dat zeker een reden tot bezorgdheid. Het paard houdt het oog dichtgeknepen en u mag er niet aankomen: de dierenarts moet direct gewaarschuwd worden. Een waas of troebeling van het hoornvlies is ook zorgelijk. Als er twijfels zijn over het inwendige van het oog, dan is dat ook een reden om de dierenarts direct te waarschuwen. Heeft u het idee dat er niets te zien is behalve de traanstreep, dan kunt u het ongeveer 3 dagen aankijken maar daarna moet het over zijn.

Is het oog pijnlijk en is er ook wat uitvloeiing uit het oog, dan moet er direct naar gekeken worden. Er kan ook bijvoorbeeld sprake zijn van een oud litteken, dan is de situatie minder zorgelijk maar voor de zekerheid is het verstandig om een dierenarts te laten kijken.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website