Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Identificatie en registratie

Alle paarden in Nederland, ouder dan 6 maanden, moeten een paspoort en chip bezitten. Op dit moment wordt nog niet centraal geregistreerd wie de houder of de eigenaar van een paard is en waar het paard verblijft, maar dit gaat per 21 april 2021 veranderen.

Ondernemend Nederland (RVO) gaat de centrale database beheren. De invoer van deze database is het gevolg van het in werking treden van de nieuwe Europese diergezondheidsverordening per 2021.
Het in kaart brengen (I&R) van alle paardenhouderijen in Nederland is onder andere belangrijk om in de toekomst uitbraken van besmettelijke paardenziektes goed in kaart te kunnen brengen, maar ook om de voedselveiligheid beter te kunnen waarborgen.

Het begrip paardenhouder is in deze erg breed. Een houderij kan zelfs een weiland zijn waar een paard meer dan dertig dagen verblijft. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. De verantwoordelijkheid voor correcte registratie ligt hierbij volledig bij de paardenhouder. De houder is de eigenaar van de locatie waar het paard verblijft en dus niet per definitie de eigenaar van het paard.

Wanneer paarden bijvoorbeeld op wedstrijd of buitenrit gaan, of tijdelijk op een locatie verblijven, hoeft dit niet in de centrale database te worden geregistreerd, maar men moet hier wel een eigen (lokale) administratie van bijhouden.

 

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website