Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Artrose

Als uw lat of hond artrose heeft, dan spreken we van pijnlijke ontstekingen van gewrichten door slijtage. Artrose komt vaak voor maar, hoewel vaak gedacht dat dit bij het ouder worden hoort, heeft dit er zeker niet altijd iets mee te maken.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat ook jonge honden te maken krijgen met artrose. Dit kan ontstaan door overbelasting van de gewrichten door overgewicht, te lange wandelingen of aangeboren afwijkingen. Zodoende is artrose niet altijd een diagnose, maar vaak een gevolg van een ander probleem. Om artrose te behandelen moet dan ook naar de kern van het probleem worden gezocht.

Symptomen

Het is vrijwel nooit zo dat een hond of kat direct artrose heeft en dit ook direct zichtbaar is. Vaak gebeurt dit geleidelijk. Meest voorkomende kenmerken van artrose zijn:

  • Startstijfheid; het moeilijk op kunnen staan of op gang kunnen komen
  • Trager lopen
  • Kreupelheid/ mank lopen
  • Pijnreactie bij aanraking/beweging
Atrose hond - Lingehoeve Diergeneeskunde

Veel gestelde vragen over artrose

Wat kun je doen tegen artrose bij uw hond of kat?

We kunnen een behandelplan opstellen als we weten wat de oorzaak is. Zodoende is grondig onderzoek nodig. Allereerst zullen we klinisch onderzoek doen en bepalen wat de algemene gezondheid is van uw huisdier. Vervolgens zullen we gaan kijken welke gewrichten in welke mate last hebben van artrose. Belangrijk daarbij is het uitzoeken van onderliggende oorzaken, zoals een los stukje bot in de elleboog (LPC, LPA, OCD), een scheur in de voorste kruisband van de knie (VKL), etc.

Behandelen kan op verschillende manieren. De belangrijkste behandeling is het eventuele onderliggende oorzaak aan te pakken. Daarnaast kan het voorkomen dat rust of overgaan op lichte beweging al voldoende is. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden zoals aanschaf van een andere mand, massage, aanpassen van beweging, afvallen, supplementen of medicatie.

Is artrose te genezen?

Helaas is artrose bij uw hond of kat niet meer te genezen. Symptomatische behandelen is tot een bepaald stadium vaak wel goed te doen, waardoor het de kwaliteit van leven verbeterd.

Kan mijn huisdier leven met artrose?

Gelukkig zijn er veel behandelmethoden mogelijk voor artrose. Het belangrijkste is het achterhalen van de oorzaak. Wanneer de oorzaak deels of grotendeels kan worden weggenomen zal dit automatisch de klachten verlichten.

 

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website