Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

EMS

EMS staat voor Equine Metabool syndroom en is officieel een verzamelnaam voor risico factoren die die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. EMS is vaak (maar niet altijd) een gevolg van overgewicht en sommige rassen lijken er gevoeliger voor te zijn.

De meest belangrijke afwijking bij EMS is insuline intolerantie, wat inhoud dat het paard wel insuline produceert maar er vervolgens niet gevoelig voor is. Insuline is nodig om suikers die via het dieet binnenkomen op te slaan in het lichaam.

Verschijnselen

Hoewel hoefbevangenheid de ernstigste consequentie is van EMS, kan het paard ook klachten hebben als: zwelling in de koker of rond de uier, een slechte vruchtbaarheid en lipomen (goedaardige vet-tumoren) in de buik.

Diagnose en behandeling

Niet alle dikke paarden hebben daadwerkelijk EMS, daarom is de diagnose niet op het klinische beeld alleen te stellen. Het is belangrijk dat dit getest wordt zodat de nodige therapie kan worden ingesteld. EMS kan op meerdere manieren getest worden: de zogenaamde basale metingen en de zogenaamde dynamische metingen. Deze testen kunnen aan huis of op een praktijk worden uitgevoerd afhankelijk van de complexiteit. De meest praktische test is de suiker opname test: hierbij wordt met behulp van een stroopje een bepaalde hoeveelheid suiker aan een gevast paard toegediend en daarna insuline en glucose in het bloed gemeten. Afwijkende waarden bevestigen de diagnose EMS.

Paarden met EMS moeten worden beperkt in de opname van energierijk voer (het paard moet op dieet). Ten eerste moeten granen of producten met graan, snoepjes, fruit en wortels (en andere groenten met veel suikers) weggenomen worden uit het dieet. Daarnaast moeten ze ook worden beperkt in de opname van ruwvoer. Ook zou waar mogelijk het paard meer moeten bewegen. Samenvattend moeten paarden met EMS op een streng dieet om de suikerhuishouding zo snel mogelijk weer op orde te krijgen.

Actueel

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website