Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Endoparasieten

Endoparasieten, ook wel inwendige parasieten genoemd is een parasietsoort die leeft in het lichaam van zijn gastheer. De meest bekende endoparasiet is de worm. Wormen zijn er in veel verschillende soorten. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende endoparasieten.

Lintworm

Een lintworm is een parasiet wat zich met zuignappen en haken aan de binnenkant van de darm hecht. De rest van deze worm bestaat uit kleine segmenten die stuk voor stuk loslaten en de darm verlaten. Een segmentje bevat de eitjes van een lintworm. Zodra deze open knapt kunnen de eitjes zich verspreiden. De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door het doorslikken van een besmette vlo.

Vaak zie je geen problemen bij honden en katten met een worm. Ze kunnen wel erg jeuk hebben aan hun anus. Bij ernstige infecties kan buikpijn, geringe diarree en afvallen voorkomen.

Wanneer uw hond of kat een lintworm heeft moet u uw hond of kat goed ontwormen. Ook is het belangrijk om uw hond of kat te behandelen tegen vlooien. Het is ook verstandig om uw hond of kat even goed te wassen met handschoenen.

Longworm

De longworm wordt ook wel de Franse hartworm genoemd. Honden en katten kunnen besmet raken door het eten van slakken die besmet zijn.
Na het binnenkrijgen van de larfjes gaan deze vanuit de darmen via de lever naar de bloedvaten en komen ze uiteindelijk volwassen terecht in de kleine bloedvaten van de longen. De volwassen wormen leggen eieren die vervolgens opgehoest worden en op deze manier via het maag-darmkanaal weer uitgescheiden worden.

De meestvoorkomende symptomen zijn sloomheid, verminderde conditie, verminderde eetlust, hoesten tot zelfs benauwdheid en bloedingen in de huid, slijmvliezen en longen. Als er veel wormen zijn die de bloedvaten verstoppen, kan het rechter hart het bloed niet meer door de longen pompen. In het ergste geval kan een hond aan deze infectie overlijden.

De ziekte kan worden behandeld met ontworming. Het verschilt per medicatie hoe vaak dit gegeven moet worden. Deze middelen kunt u ook als preventie geven. Hierdoor krijgen de eitjes niet te tijd om uit te komen tot larven.

Hartworm

Hartworm komt in Nederland niet voor maar wel veel in Zuid en Oost-Europa.  Hartworm wordt overgebracht door verschillende soorten muggen. Na de muggenbeet komen de larven van de  in de longslagader terecht waar ze volwassen worden. Pas als er veel wormen zijn, komen ze daadwerkelijk in het hart terecht.

Symptomen zijn hoesten, slechte conditie en vermageren. Bij zware infecties kunnen hartfalen ontstaan met vergroting van de lever en vocht in de buik.

Er bestaat geen vaccin tegen hartworm. Het contact met de muggen moet preventief zo veel mogelijk worden vermeden. Een tekenband kan hiervoor een oplossing bieden. Deze banden werkt ook tegen muggen en zandvliegjes.

Vossenlintworm

De vossenlintworm komt in grote delen van de wereld voor, maar voornamelijk in Oost-Europa. Deze lintworm heeft zijn primaire stadium in andere dieren, meestal knaagdieren. Honden en katten worden pas geïnfecteerd als ze deze besmette knaagdieren opeten. De vossenlintworm is niet echt schadelijk voor uw hond of kat. Het grote gevaar zit hem in de mogelijke besmetting van de mens. Het primaire stadium van deze lintworm kan bij mensen ernstige ziekte veroorzaken door aantasting van verschillende organen.

Verblijft uw hond langer dan een maand in het buitenland, dan moet u deze ontworming maandelijks geven op de plek van bestemming, vervolgens op de dag van thuiskomst en een maand na terugkeer in Nederland.

De symptomen zijn voor uw huisdier gelukkig erg klein. Zelfs als uw kat of hond ernstig besmet is kan het zijn dat u vrijwel niets aan het dier zal merken. Raakt een mens besmet dan zijn de symptomen vaak benauwdheid en hevige buikpijn.

Behandeling

In alle gevallen is het allerbelangrijkste om uw huisdier preventief te behandelen met geschikte ontwormingsmiddelen.

Er bestaan veel verschillende ontwormingsmiddelen, zoals pasta, tabletten of druppels die op de huid in de nek worden gedruppeld.

Wormen kunnen, net als bij mensen, ernstige gezondheidsproblemen geven. Lingehoeve Diergeneeskunde adviseert daarom uw dier minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Zeker dieren die jagen, ontlasting eten en veel met andere huisdieren in aanraking komen, besmetten zich elke keer opnieuw. Tenzij er sprake is van een ernstige worminfectie, vindt u geen wormen in de ontlasting. En in tegenstelling tot de vaccinatie die een jaar of langer bescherming biedt, werkt een wormenkuur alleen op het moment dat u deze geeft.

Ziet u voor of na de ontworming (dode) wormen mee komen met de ontlasting? Dan is het verstandig om de ontworming na 3 weken te herhalen, zodat ook alle wormlarven worden gedood.  Heeft u een oproep ontvangen voor de jaarlijkse enting? Dan is ons advies om 2 weken van tevoren een wormenkuur te geven.

Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht voor de beste ontwormingsmiddelen en advies over ontwormen.

Naast endoparasieten kan uw huisdier ook last hebben van ectoparasieten, zoals oormijten, teken en vlooien. Lees hier meer.

 

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website