Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Fysiotherapie voor dieren

U bent natuurlijk nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden van fysiotherapie en hydrotherapie voor uw dier. Welke therapie werkt voor uw dier en hoe ziet zo'n bezoek er uit?

De eerste keer gaat u met ons in gesprek om de situatie te begrijpen. Indien mogelijk mag het dier de kamer onderzoeken en rustig zijn of haar ontspanning zoeken. Vervolgens bekijken wij het dier. Wat valt er op aan de wervelkolom en aan de beenderen (poten)? Is er zwelling en/of warmte aanwezig op bepaalde delen van het lichaam?

Daarna laten we het dier, als het daartoe in staat is, lopen door de kamer. Zo mogelijk gaan wij met u en uw dier naar buiten om samen naar het looppatroon te kijken in stap, draf en galop.

Bij terugkomst in de behandelkamer inspecteren wij opnieuw het dier om na te gaan of er verschillen in weefsel waarneembaar zijn. Hierna volgt het onderzoek van het desbetreffende deel (knie, pols, rug, heup etc). De resultaten worden aan het einde van dit consult met u besproken. Tot slot wordt er in gezamenlijk overleg een behandelplan opgemaakt.

Wat is de reden voor de komst? Zijn er klachten of wilt u juist in de toekomst klachten voorkomen?

U kunt met uw dier preventief bij ons terecht. Heeft u bijvoorbeeld een rashond die bekend staat om rugklachten of een hondenras dat eerder last zou kunnen krijgen van elleboog- of knieklachten, dan kunnen we daar samen iets aan doen om de kans te verkleinen dat hij of zij er last van zou kunnen krijgen. Wij kunnen uw hond, kat of zelfs konijn ook helpen bij het bereiken van een gezond gewicht en het opbouwen van conditie. Is er artrose bij uw huisdier vastgesteld door de dierenarts, dan kunnen vele behandeltechnieken zoals onder andere massage, laser of hydrotherapie pijndempend werken, wat leidt tot meer bewegingsvrijheid. Twijfelt u of er iets aan uw dier scheelt? Bent u bezorgd dat hij of zij misschien pijn heeft? Of dat hij of zij mogelijk een kilootje zou moeten afvallen? Wij kijken graag met u mee.

Als uw dier daarentegen een operatie heeft moeten ondergaan, is het van belang dat het zo snel mogelijk hiervan herstelt en de kans op recidief (hervallen) wordt geminimaliseerd. Revalidatie na een operatie is dan ook vaak aan te raden. Uw dier krijgt een revalidatie op maat. Wij leggen u precies uit wat wel en niet verstandig is om te doen met uw dier in de eerste dagen en weken na de operatie. Daarnaast geven we graag aan wat uw dier juist wel mag doen om het herstel te bevorderen. Wij zullen de revalidatie voor, maar ook tijdens, het traject met u bespreken en zonodig aanpassen. Heeft uw hond bijvoorbeeld een operatie aan de knie, heup of rug etc. gepland staan, neem dan al voor de operatie contact op met ons zodat wij met u tijdig een revalidatieplan kan bespreken.

Behandeling

Er zijn meerdere behandelmethodes, die alleen of in combinatie kunnen worden ingezet afhankelijk van de specifieke situatie van uw viervoeter.

Massagetherapie

Massage kan bij dieren worden ingezet om pijn te verminderen in de spieren. Het bevordert de doorbloeding en doet de spier ontspannen. Doordat de spier beter voorzien wordt van bloed, zal spierschade ook eerder herstellen.

Soms voelen we de ‘trigger points’ in de spieren. Dit zijn spierverkrampingen waarbij er onvoldoende doorbloeding en zuurstof aanwezig is. Door deze los te masseren middels een speciale duwtechniek, zal de spier eerder herstellen en ontspannen en kunnen bijvoorbeeld zelfs kreupelheden worden opgelost.

Lasertherapie

De laser verlicht pijn, stimuleert de bloedsomloop op dieper gelegen weefselniveau, versnelt het weefselherstel en werkt ontstekingsremmend. Ze is te gebruiken voor onder andere wonden, littekens, pezen, gewrichtsbanden, gewrichtsblessures, spierblessures, verhoogde spierspanning en ook bij nek-rugklachten. Het apparaat kan bovendien ook worden ingezet bij artrose, breuk of bij zenuwschade door bijvoorbeeld een trauma of na een hernia.

Het op lengte brengen van spieren & mobilisatie van gewrichten

Als er sprake is van een bewegingsbeperking kan dit meerdere oorzaken hebben. De beperking kan op spierniveau aanwezig zijn of op gewrichtsniveau. De dierenarts zal een bepaalde tijd de verkorte spier op lengte brengen om deze meer ruimte te geven om te kunnen verlengen.

Als een dier een periode een gewricht heeft ontlast (na bijvoorbeeld een operatie of gipsperiode) kan deze ‘vast’ komen te zitten. Het gewricht zal stijf en pijnlijk aanvoelen. Hierdoor zal ook vaak de kracht en spiervolume in het desbetreffende deel verminderen. Om meer ruimte in het gewricht te krijgen, zal de arts het gewricht mobiliseren.

Oefentherapie

Als uw dier is geopereerd of kreupel loopt door een andere oorzaak, zal hij of zij in eerste instantie de poot minder of anders willen belasten. Hierdoor worden de spieren zwakker in de aangedane poot en zal de andere zijde eerder overbelast worden. Als uw dier dan niet meer in ‘balans’ (regelmatig op vier poten) loopt, kan hij of zij eerder pijnklachten ontwikkelen in onder andere de rug en zal daarbij ook eerder vermoeid raken.

Tijdens de oefentherapie werken wij met u en het dier samen om de balans weer terug te krijgen. We leggen ons toe op het verbeteren van de stabiliteit, coördinatie en de kracht.

U krijgt gewoonlijk ook huiswerkoefeningen mee, die vaak meerdere malen in de week zullen moeten worden herhaald voor het gewenste effect. Samen zorgen we ervoor dat de klachten verminderen of zelfs helemaal weg blijven.

Hydrotherapie

Dit is een hele mooie vorm van oefentherapie. Wij werken met een aquatrainer: een loopband in een bak met water. Deze loopband kunnen we instellen op snelheid, helling en hoogte. Ook de sterkte van de stroming is in te stellen. Niet alleen honden kunnen in de aquatrainer. Een hele stoere kat is ook zeker welkom!

Hydrotherapie zorgt voor stimulatie van de bloedsomloop, het vergroot de bewegingen en verlicht pijnlijke gewrichten. Het zorgt voor een opwaartse druk waardoor de gewrichten minder worden belast. De tegendruk van het water zorgt voor weerstand waardoor ook coördinatie en krachttraining mogelijk is.

De training zal geheel op maat worden gemaakt voor uw hond. Het belastingsniveau zal per dier worden bekeken en worden ingesteld op de aquatrainer. Zo kan er twee dagen na het verwijderen van operatie-hechtmateriaal al worden gestart met het belasten van de aangedane poot in de aquatrainer. Maar ook bij een hond in de topsport of agility training die graag een betere conditie zou willen krijgen, is hydrotherapie aan te raden.

Praktische informatie voor een consult

Voor een consult is het prettig als uw hond is uitgelaten. Ook is het fijn als uw hond voor de start van de oefentherapie minstens twee uur niets meer heeft gegeten.

Voor de hydrotherapie is het prettig als u een handdoek meeneemt, uw hond borstelt en ervoor zorgt dat deze lekker schoon is op voorhand. Honden met wonden mogen niet in de aquatrainer. Is uw hond loops, neem dan vooraf even contact op met ons om te overleggen.

Fysiotherapie Lingehoeve Diergeneeskunde
Fysiotherapie
Core stability Lingehoeve Diergeneeskunde
Core stability oefeningen
Hond hydrotherapie Lingehoeve Diergeneeskunde
Hydrotherapie
Logo Nvfd

Onze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website