Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
Bij gezelschapsdieren komen gebitsproblemen vaak voor. Zo hebben acht van de tien honden van 3 jaar en ouder last van gebitsproblemen.
Problemen aan het gebit zijn pijnlijk en kunnen ook tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.
Veelvoorkomende gebitsproblemen zijn bijvoorbeeld dubbele hoektanden en resorptie laesie.
Acht van de tien honden van 3 jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen. Problemen aan het gebit zijn pijnlijk en kunnen ook tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.
De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen komt door de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het tandplak kan al binnen 24 uur omgezet worden in tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt. Als tandvleesontsteking uitbreidt kan het verlies geven van tanden en kiezen. In het ergste geval kan het problemen geven aan organen door bacteriën die via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart of de nieren gaan.
Het herkennen van gebitsproblemen kan soms lastig zijn, onderstaand de meest voorkomende symptomen:
Ziet u een van deze symptomen, neem dan zeker contact op met de dierenarts.
Tandplak kan door middel van dagelijks tandenpoetsen makkelijk worden verwijderd. Op deze manier verkleint u het risico op gebitsproblemen.
Het is erg belangrijk om van jongs af aan te beginnen met het tandenpoetsen bij uw pup.
Voor speciale dierentandenborstels, zoals vingertandenborstel en dierentandpasta, kunt u ook bij ons terecht.
Hoe moet u nu precies tandenpoetsen bij een hond? Bekijk hieronder de poetsinstructies in vijf stappen van Pedigree.
Naast poetsen bestaan er ook voeding en verzorgende snacks om de dagelijkse gebitsverzorging te ondersteunen. Hierbij onderscheiden we een mechanische en chemische reiniging:
Bij tandsteen lukt het niet meer om middels tandenpoetsen het tandsteen te verwijderen. Om dit te verwijderen is een gebitsbehandeling nodig onder algehele narcose.
Zodra het dier onder narcose is, kan pas echt goed in de mondholte gekeken worden. Allereerst wordt het gehele gebit vakkundig gereinigd. Zodoende kan ook beoordeeld worden of er aangetaste tanden en/of kiezen moeten worden getrokken. Als dit noodzakelijk is, zal uw huisdier pijnstilling toegediend krijgen om vervolgens het trekken te starten. Na de gebitsbehandeling wordt het gebit ook nog gepolijst zodat tandplak minder snel kan gaan aanhechten.
Veel katten krijgen te maken met gebitsproblemen. Deze kunnen erg pijnlijk zijn en tevens leiden tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.
De vorming van tandplak en tandsteen zijn de belangrijkste oorzaken van gebitsproblemen. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het tandplak kan al binnen 24 uur omgezet worden in tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt. Als dit tandvleesontsteking uitbreidt kan het verlies geven van tanden en kiezen óf problemen geven aan andere organen door bacteriën die via de bloedbaan andere organen gaan.
Ondanks dat veel katten last hebben van het gebit, is het herkennen van problemen lastig bij deze dieren. Wanneer uw kat één of meerdere van de onderstaande symptomen vertoond, is er al een grote verdenking voor een gebitsprobleem:
De tanden en kiezen veel kleine huisdieren zoals konijnen, cavia's hebben open wortels en blijven daardoor levenslang doorgroeien. Het veelvuldig kauwen op vezelrijk voer (gras, hooi en groenvoer) zorgt er voor dat de tanden en kiezen goed afslijten. Het komt vaak voor dat de tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan aangeboren zijn (zoals bij dwergkonijnen) of het gevolg zijn van afwijkend kauwen (door pijn of ziekte). Te lange tanden zorgen ervoor dat het dier niet meer goed kan eten en drinken. Op de kiezen kunnen scherpe punten ontstaan, dit noemen we haken op de kiezen. Hierdoor raken de wangen of tong beschadigd en zal het gaan kwijlen en stoppen met eten. De verwondingen kunnen gaan ontsteken en als de kieswortels ontstoken raken, ontstaan kaakabcessen die heel moeilijk te behandelen zijn.
Symptomen van gebitsproblemen bij cavia's:
Symptomen van gebitsproblemen bij konijnen:
De dierenarts zal het gebit van uw cavia of konijn controleren. Met een otoscoop (oorlamp) worden de snijtanden en kiezen bekeken. Voor konijnen zal vaak een roesje gebruikt worden omdat zij een smalle en diepe mondholte hebben.
Daarnaast kunnen röntgenfoto’s worden gemaakt. Te lange snijtanden worden geslepen. Indien de snijtanden niet goed op elkaar staan, adviseren we om alle snijtanden te laten trekken. Indien er haken op de kiezen zitten, worden deze onder narcose weg geslepen. De nabehandeling bestaat uit pijnstillers en vaak is dwangvoeding nodig voor enkele dagen, als er al verwondingen waren van de tong of wang. Omdat de tanden en kiezen van kleine huisdieren vaak levenslang doorgroeien, zal de gebitsbehandeling regelmatig herhaald moeten worden. De tussentijd waarmee dit moet gebeuren varieert van vier weken tot soms een half jaar.
Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.