Het spijsverteringskanaal van konijnen is helemaal aangepast op het verteren van plantaardige producten met veel vezels. Veel gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van verkeerde voeding!
Gras en/of hooi
Gras en hooi (gedroogd gras) bevatten nuttige voedingsstoffen die een konijn absoluut niet kan missen. Gras en/of hooi moet onbeperkt en continue ter beschikking zijn voor het konijn. Door het hoge vezelgehalte blijven de darmen goed functioneren en worden in de blinde darm de zogenaamde caecotrofen geproduceerd (vaak nachtkeutels genoemd). Het konijn eet deze op, rechtstreeks vanuit de anus. Hierdoor krijgt het konijn essentiële voedingstoffen binnen. Als deze nachtkeutels vastgekoekt zitten in de haren rond de anus, dan is er dus iets mis met de vertering en is dit vaak een voorbode van problemen. Het kauwen op hooi of gras zorgt bovendien voor het afslijten van de tanden en kiezen die bij een konijn levenslang doorgroeien. Ook zorgt het voor voldoende afleiding.
Groenvoer
Naast gras en/of hooi is groenvoer belangrijk. Geeft u uw konijn een koffiekop gesneden groenten per kilogram lichaamsgewicht, dan hoeft u geen hardvoer (korrels) meer bij te geven. Varieer met soorten zoals andijvie, witlof en wortel. Sla en kool kunt u wel geven, maar met mate. Is uw konijn nog niet gewend aan groenvoer, dan mag u niet abrupt overschakelen. Geef een paar weken lang elke dag minder brokjes en steeds meer groenvoer. Het darmstelsel van het konijn kan zich dan rustig aanpassen aan de veranderde voeding. Fruit voor konijnen is als snoep voor mensen: overmaat schaadt. Beperk fruit daarom tot een eetlepeltje per dag. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld appel, peer, kiwi, ananas en aardbei.
Hardvoer
In principe heeft een volwassen konijn geen hardvoer nodig als voldoende gras/hooi en groenvoer wordt gegeven. Wilt u toch iets geven, kies dan voor pellets (brokjes) en niet voor gemengd voer. Het konijn selecteert hieruit de lekkere (lees: ongezonde) brokjes en laat de rest liggen. Geef maximaal 25 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Water
Water moet elke dag vers gegeven worden, ook al zullen konijnen die gras en groenvoer eten er niet veel van drinken. Neem een waterbak die niet omgegooid kan worden. Om te voorkomen dat konijnen hun drinkwater vervuilen, kan een drinkfles handig zijn. Sommige konijnen gaan hier mee spelen, met een nat hok tot gevolg. Ververs het water regelmatig, vervuild water is namelijk een broeiplaats van bacteriën. Bij een buitenhok moet u in de winter opletten dat het water niet bevriest.
TIP: Bij konijnen die niet eten raakt het maagdarmkanaal heel snel ontregeld. Dit kan al binnen een dag grote gevolgen hebben. Weeg regelmatig uw konijn. Valt het konijn plotseling af of merkt u dat het dier is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak meteen een afspraak met uw dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel. Om die reden is het ook handig om altijd iets van dwangvoeding in huis te hebben. Een potje Olvarit babyvoeding (wortel zonder vlees of aardappel of fruit) volstaat prima maar er zijn ook zakjes bij ons verkrijgbaar met dwangvoeding speciaal voor konijnen en knaagdieren.