Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Konijn

Konijnen zijn een van de populairste diersoorten om als huisdier te houden. Het zijn rustige en sociale dieren die gemiddeld zeven tot tien jaar oud kunnen worden. Met kalmte en geduld kunnen ze heel tam worden en ze zijn goed zindelijk te krijgen. Heeft u een konijn of overweegt u er een aan te schaffen, dan vindt u hier de nodige informatie: aandoeningen, huisvesting, voeding en voortplanting.

Aanschaf

Hou er rekening mee dat een konijn dagelijks verzorging, aandacht, beweging en goede voeding nodig heeft. Voor kleine kinderen zijn konijnen minder geschikt in verband met hun zwakke rug.

Omdat konijnen sociale dieren zijn, is het aan te raden konijnen van jongs af aan met tenminste twee dieren te houden. Het is dan verstandig om te kiezen voor een mannetje en een vrouwtje, dit gaat het beste samen. Denk dan uiteraard wel aan tijdige sterilisatie en castratie!

Vraag bij de aanschaf van een konijn altijd naar de geschiedenis. Een konijn moet levendig uit zijn ogen kijken en nieuwsgierig zijn als het hok opengaat. Let er op dat het konijn niet te mager of te dik is en schone ogen en een glanzende vacht heeft.

Aandoeningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Aandoeningen

Als uw huisdier ziek is kan het lijden aan veel verschillende soorten aandoeningen.

Aandoeningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Behandelingen

We kennen veel soorten behandelingen zoals, vaccinaties, sterilisatie & castratie, maar ook zoiets onvermijdelijks als euthanasie.

Hond – Lingehoeve Diergeneeskunde

Buitenland

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Aandoeiningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Euthanasie

U wilt er liever niet aan denken, maar vroeg of laat komt het moment dat u definitief afscheid moet nemen van uw huisdier

OHRA verzekering – Lingehoeve Diergeneeskunde

Verzekeren

Door uw huisdier goed te verzekeren weet u zeker dat u altijd de beste zorg voor uw huisdier kunt betalen.

Aandoeningen

Konijnen hebben een aantal veelvoorkomende problemen zoals:

Voor meer informatie ga naar aandoeningen

Vaccinatie

Konijnen kunnen worden ingeënt tegen twee ernstige, besmettelijke ziektes: Myxomatose en VHS. Myxomatose is een virusziekte, die bij wilde en tamme konijnen voorkomt. Een konijn kan besmet worden via  bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien of door contact met andere zieke konijnen. De ziekte begint meestal met ooguitvloeiing en een vieze neus. Later ontstaan de typische knobbels (myxomen) op de kop, romp en rond de geslachtsopening. Het konijn eet niet en krijgt koorts. De laatste jaren wordt vaker de a-typische vorm gezien, het konijn is apathisch, heeft een snotneus en wil niet meer eten. Hoewel konijnen myxomatose kunnen overleven is de kans hierop heel klein. Een goede therapie is niet voorhanden en het dier sterft doorgaans binnen 2  weken.

VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) komt voor bij hazen en konijnen. De ziekte wordt ook wel rabbit hemorrhagic disease (RHD) of viral hemorrhagic disease (VHD) genoemd. Het virus veroorzaakt inwendige bloedingen in verschillende organen. In de meeste gevallen zul je geen voorafgaande ziekteverschijnselen zien en treedt acute sterfte op.  Soms valt op dat het dier sinds een paar uur sloom en lusteloos is. Mogelijke andere symptomen zijn koorts, stuiptrekkingen en soms bloederige afscheiding uit de neus.  Sterfte treedt meestal binnen 2 tot 3 dagen na infectie op.  Behandeling tegen VHS is niet mogelijk. De ziekte is erg besmettelijk en wordt overgedragen door zieke wilde hazen en konijnen. Het virus kan maandenlang overleven in de omgeving en ook overgedragen worden via bloedzuigende insecten (zoals muggen en vlooien), groenvoer, hooi, stro en via besmette kleding en schoenen.
In 2010 is van het VHS een nieuwe variant, VHS-2, in Europa gesignaleerd. In 2015 zijn er helaas ook konijnen in Nederland aan deze aandoening overleden. Net als bij VHS-1, is de prognose vrij slecht en overleeft maar een klein deel van de dieren de ziekte. Symptomen die bij VHS-2 voorkomen zijn vergelijkbaar als bij VHS-1. De konijnen worden vaak benauwd, krijgen koorts, bloedingen en/of neurologische verschijnselen. Helaas is bij deze VHS-2 ook geen behandeling mogelijk.

Ook konijnen die binnen gehouden worden, lopen het risico op besmetting met deze ziektes!

Daarom adviseert Lingehoeve Diergeneeskunde om uw konijn te vaccineren tegen Myxomatose en de VHS-varianten. De vaccinatie tegen Myxomatose en VHS-1 kan op de leeftijd van 8 weken plaats vinden en moet elk jaar herhaald worden. We raden aan om konijnen jonger dan 5 weken nog niet in te enten.
Voor VHS-2 zijn er sinds korte tijd ook vaccinaties beschikbaar. De nieuwste vaccinatie die ontwikkelt is, mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 10 weken (of tussen 4 en 10 weken leeftijd maar dan moet de vaccinatie na 6 weken herhaald worden), hoeft niet herhaald te worden en deze werkt zelfs 1 jaar lang.

TIP: Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom contact met wilde konijnen. Voorkom zoveel mogelijk contact met vlooien en muggen.Tegen vlooien kunt u druppels in de nek gebruiken. Insectenwerende strips of horgaas kunnen worden ingezet tegen muggen.

Huisvesting

Als u een konijn binnenshuis wilt houden, zet de kooi dan op een tochtvrije en rustige plek, nooit naast de verwarming of op een plek waar de zon naar binnen schijnt. Voor de bodembedekking kan een krant met daarop stro worden gebruikt. Kies een kooi die gemakkelijk te reinigen is. Konijnen zijn knagers, dus zorg ervoor dat snoeren goed zijn weggewerkt en blijf erbij als uw konijn los mag lopen in huis.

Voor buiten is een ruim en goed geïsoleerd binnenhok met stro en een uitloop naar buiten het beste. Zet de kooi uit de wind en niet in de felle zon. Zorg zeker in de winter voor voldoende stro. Om het konijn van genoeg lichaamsbeweging te voorzien kunt u een buitenren maken. Zorg dat er een kippengaasbodem onder de buitenren zit om graven en ontsnappen te voorkomen.

Verschoon het verblijf van uw konijn minimaal twee keer per week. De penetrante geur van de keutels en urine kunnen namelijk oog- en luchtwegproblemen veroorzaken.

Voeding

Het spijsverteringskanaal van konijnen is helemaal aangepast op het verteren van plantaardige producten met veel vezels. Veel gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van verkeerde voeding!

Gras en/of hooi

Gras en hooi (gedroogd gras) bevatten nuttige voedingsstoffen die een konijn absoluut niet kan missen. Gras en/of hooi moet onbeperkt en continue ter beschikking zijn voor het konijn. Door het hoge vezelgehalte blijven de darmen goed functioneren en worden in de blinde darm de zogenaamde caecotrofen geproduceerd (vaak nachtkeutels genoemd). Het konijn eet deze op, rechtstreeks vanuit de anus. Hierdoor krijgt het konijn essentiële voedingstoffen binnen. Als deze nachtkeutels vastgekoekt zitten in de haren rond de anus, dan is er dus iets mis met de vertering en is dit vaak een voorbode van problemen. Het kauwen op hooi of gras zorgt bovendien voor het afslijten van de tanden en kiezen die bij een konijn levenslang doorgroeien. Ook zorgt het voor voldoende afleiding.

Groenvoer

Naast gras en/of hooi is groenvoer belangrijk. Geeft u uw konijn een koffiekop gesneden groenten per kilogram lichaamsgewicht, dan hoeft u geen hardvoer (korrels) meer bij te geven. Varieer met soorten zoals andijvie, witlof en wortel. Sla en kool kunt u wel geven, maar met mate. Is uw konijn nog niet gewend aan groenvoer, dan mag u niet abrupt overschakelen. Geef een paar weken lang elke dag minder brokjes en steeds meer groenvoer. Het darmstelsel van het konijn kan zich dan rustig aanpassen aan de veranderde voeding. Fruit voor konijnen is als snoep voor mensen: overmaat schaadt. Beperk fruit daarom tot een eetlepeltje per dag. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld appel, peer, kiwi, ananas en aardbei.

Hardvoer

In principe heeft een volwassen konijn geen hardvoer nodig als voldoende gras/hooi en groenvoer wordt gegeven. Wilt u toch iets geven, kies dan voor pellets (brokjes) en niet voor gemengd voer. Het konijn selecteert hieruit de lekkere (lees: ongezonde) brokjes en laat de rest liggen. Geef maximaal 25 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Water

Water moet elke dag vers gegeven worden, ook al zullen konijnen die gras en groenvoer eten er niet veel van drinken. Neem een waterbak die niet omgegooid kan worden. Om te voorkomen dat konijnen hun drinkwater vervuilen, kan een drinkfles handig zijn. Sommige konijnen gaan hier mee spelen, met een nat hok tot gevolg. Ververs het water regelmatig, vervuild water is namelijk een broeiplaats van bacteriën. Bij een buitenhok moet u in de winter opletten dat het water niet bevriest.

TIP: Bij konijnen die niet eten raakt het maagdarmkanaal heel snel ontregeld. Dit kan al binnen een dag grote gevolgen hebben. Weeg regelmatig uw konijn. Valt het konijn plotseling af of merkt u dat het dier is gestopt met eten, aarzel dan niet en maak meteen een afspraak met uw dierenarts. Hoe eerder een therapie kan worden gestart, hoe groter de kans is op herstel. Om die reden is het ook handig om altijd iets van dwangvoeding in huis te hebben. Een potje Olvarit babyvoeding (wortel zonder vlees of aardappel  of fruit) volstaat prima maar er zijn ook zakjes bij ons verkrijgbaar met dwangvoeding speciaal voor konijnen en knaagdieren.

Voortplanting

Een vrouwtjeskonijn (voedster) is geslachtsrijp op een leeftijd van drie tot vijf maanden. De draagtijd is 28 tot 32 dagen en de moeder kan direct na de geboorte alweer gedekt worden. De kleintjes kunnen bij hun moeder weg op een leeftijd van vijf weken. Ze moeten dan wel goed zelfstandig eten.

Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. Hiermee voorkomen we baarmoederkanker en andere problemen (zoals baarmoederontsteking of cystes op de eierstokken). Uit onderzoek blijkt dat baarmoedertumoren heel veel voorkomen bij oudere voedsters (60-80%). Sterilisatie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden. Voor die tijd moet u dus zorgen dat mannetje en vrouwtje gescheiden zitten maar elkaar wel kunnen zien.

Sterilisatie kan ook helpen als voedsters agressief worden, dit blijkt veelal door vrouwelijke hormonen te komen. Castratie van een mannelijke konijn (ram) is mogelijk als het konijn agressief gedrag vertoont of niet mag dekken. Castratie kan plaatsvinden op de leeftijd van 4-5 maanden.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website