Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Chirurgie

Lingehoeve Diergeneeskunde heeft alle benodigde kennis, vaardigheden en apparatuur in huis om allerlei soorten operaties uit te voeren. U kunt bij ons terecht voor standaard ingrepen zoals castratie, sterilisatie en het verwijderen van bultjes. Maar ook voor orthopedische operaties, zoals botbreuken, patella luxatie (knieschijf verplaatsing), gescheurde voorste kruisband (knie) en middels arthroscopie het verwijderen van losliggende fragmentjes in de elleboog en schouder (OCD, LPC, LPA), bent u bij ons aan het juiste adres. Ook meer gecompliceerde weke delen-chirurgie, zoals ingrepen aan maagdarmkanaal (door het op eten van een vreemd voorwerp of een maagkanteling), blaas of ingrepen in de borstkas, kunnen we uitvoeren. Indien nodig wordt een specialist chirurg ingeschakeld, bijvoorbeeld voor het opereren van rug- en halshernia’s.

De meeste operaties zijn poliklinisch: u komt het dier ’s ochtends brengen, de operatie vindt in de ochtend plaats en aan het eind van de middag kunt u uw dier weer komen ophalen. Voor een operatie zal uw dier onder narcose worden gebracht.

Anesthesie

Op het moment dat uw dier geopereerd moet worden, zal de dierenarts anesthesie of narcose  toepassen. Hierdoor is het dier bewusteloos, voelt het geen pijn en zijn de spieren helemaal ontspannen, wat het opereren makkelijker maakt.

Het type narcose dat wordt toegepast voor de operatie verschilt per leeftijd en conditie van het dier. Als een dier een hartprobleem heeft of de lever en/of nieren werken minder goed, dan houden we hier rekening mee. Dit geldt ook als het dier medicatie gebruikt of bijvoorbeeld regelmatig epilepsie aanvallen heeft.

Van tevoren doen we altijd een lichamelijk onderzoek, waarbij onder andere naar het hart en de longen geluisterd wordt. Bij dieren ouder dan 7 jaar raden wij u aan om een bloedonderzoek te laten uitvoeren, alvorens we het dier onder narcose brengen. Hiermee kunnen vroegtijdig een verminderde functie van nieren en lever worden vastgesteld.

Verder is het voor elke narcose erg belangrijk dat het dier nuchter is. Dit verkleint de kans op braken terwijl het dier onder narcose gaat. Een dier onder narcose kan niet goed slikken, waardoor braaksel in de luchtpijp terecht kan komen. Honden en katten moeten minimaal 6 uur nuchter zijn, tenzij de dierenarts anders met u heeft afgesproken. Konijnen en knaagdieren hoeven NIET nuchter te blijven.

Aan het einde van de narcose verhuist de patiënt naar de opname om daar rustig te ontwaken. Ademhaling, pols, temperatuur en reflexen worden voortdurend in de gaten gehouden. Vooral kleinere dieren kunnen door de narcose sterk zijn afgekoeld. Zij worden in de couveuse geplaatst of krijgen een warmtemat. Grotere dieren liggen op een verwarmde vloer waardoor een snel en voorspoedig herstel van de narcose wordt bevorderd.

Is uw dier thuis maar twijfelt u of het allemaal goed gaat, bel ons dan gerust voor overleg. Ook buiten onze openingstijden zijn we altijd bereikbaar! Neem in de volgende situaties altijd contact met ons op:

  • als het dier alleen maar slaperiger wordt in plaats van wakkerder
  • als het dier de volgende dag nog niet wil drinken
  • als het dier na 2 dagen nog niet wil eten
  • als er pus uit de wond komt
  • als er veel bloed of ander vocht uit de wond komt (een druppeltje is normaal)
  • als het dier veel aan de wond likt (in de meeste gevallen is dan een kraag of speciaal petshirt noodzakelijk)

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website