Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Nierfalen

Onze huisdieren hebben twee nieren, deze spelen een heel belangrijke rol in het lichaam. Nieren voeren onder andere afvalstoffen af en regelen de vochtbalans.

Op het moment dat de nieren slecht werken noemen we dit nierfalen. Zo komen nierfalen bij een kat regelmatig voor.

Symptomen

  • Slechte eetlust
  • Meer drinken en meer plassen
  • Lusteloosheid
  • Afvallen
  • Braken en/of diarree
  • Slechte vacht
  • Slechte adem
  • Uitdroging

Deze verschijnselen kunnen ook bij allerlei andere ziektes voorkomen. Om vast te stellen of er sprake is van nierfalen is bloedonderzoek nodig.

Acuut nierfalen

Bij nierfalen maken we onderscheid tussen acuut en chronisch nierfalen. Bij acuut nierfalen is de werking van de nieren in zeer korte tijd snel afgenomen. Deze dieren zijn plotseling ernstig ziek. In het gunstigste geval kan het dier met een intensieve behandeling helemaal genezen. Soms zijn de nieren zo ernstig aangetast, dat het dier het niet overleeft. Een groot deel van de patiënten met acuut nierfalen houdt hier schade in de nieren aan over. Dit leidt dan op termijn tot chronisch nierfalen.

Bij chronisch nierfalen is de nierfunctie al langere tijd slecht. Bij elke chronische nierziekte ontstaat littekenweefsel. Als dit littekenweefsel na enige tijd samentrekt ontstaat er een kleine onregelmatige nier: de schrompelnier. Dit is het eindstadium van chronisch nierfalen. Het is dan meestal niet meer mogelijk om de oorzaak vast te stellen.

Dieren met chronisch nierfalen zijn al langer niet in orde. Vaak is sprake van betere en slechtere periodes. Soms kan de nierfunctie en daarmee de toestand van de hond of kat acuut ernstig verslechteren. Genezing is bij chronisch nierfalen niet mogelijk.

De behandeling is er op gericht ervoor te zorgen dat uw dier zich prettiger voelt en om achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.

Oorzaken

  • Nierbekkenontsteking/infectie
  • Nierstenen
  • Lymfeklierkanker, ofwel Maligne lymfoom
  • Andere tumoren in de nier
  • Giftige stoffen zoals lelies, druiven, antivries, paracetamol
  • Lage bloeddruk
  • Erfelijke aandoeningen;
    • PKD (cystes in de nier, vooral bij Perzen en Britse kortharen)
    • Amyloidose (eiwitneerslagen in de nieren en andere organen, oa bij Sharpei)

 

 

  • Hoge bloeddruk
  • Verstopping van de plasbuis door blaasgruis of blaasstenen
  • Chronische ontstekingen elders in het lichaam
  • Andere ziektes zoals suikerziekte, verhoogd Calcium, alvleesklierontsteking
  • Buitenlandse parasieten zoals Leishmania en Ehrlichia
  • Immuunziektes
  • Tumoren elders in het lichaam

 

Onderzoek

Voor de behandeling is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak en deze in het gunstigste geval kunnen behandelen. Uitgebreid bloedonderzoek is daarbij noodzakelijk.
Met het bloedonderzoek wordt onder andere gekeken naar verschillende waardes in het bloed: kreatinine, ureum, SDMA, fosfaat en kalium.

  • Kreatinine is een van de belangrijkste waardes in het bloed die ons iets vertelt over de nierfunctie. Als het kreatinine-gehalte verhoogd is werken de nieren nog maar voor 25% of minder
  • Ureum is een afbraakproduct van eiwit, dit kan verhoogt zijn door uitdroging, vermagering of door een eiwitrijk dieet
  • SDMA is een aminozuur wat bij elk mens en dier voorkomt. Sinds het najaar van 2015 wordt ook de waarde van SDMA getest in het bloed. Een verhoging van SDMA treedt op als de nierfunctie minder dan 60-75% is
  • Fosfaat is bij nierfalen vaak verhoogd en leidt vaak tot extra beschadiging en dus snellere achteruitgang van uw dier. Meestal wordt als extra behandeling daarom ook een fosfaatbeperkt dieet toegepast. Eventueel kunnen bij onvoldoende werking ook fosfaatbinders zoals Ipakitine® aan de voeding worden toegevoegd.
  • Kalium kan zowel verhoogd als verlaagd zijn. Een verlaagd kalium gehalte leidt tot een slechtere nierfunctie

 

Aandoeiningen - Lingehoeve Diergeneeskunde

Tevens wordt vaak een Urine-onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt de mate van concentratie gemeten in het Soortelijk Gewicht. Slecht functionerende nieren zijn niet in staat om urine goed te concentreren en leidt tot overmatig plassen. Een dier met nierschade moet voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Nierpatiënten moeten dan ook altijd en onbeperkt kunnen drinken! Er kunnen aanwijzingen zijn voor ontsteking, de verse urine wordt vaak op kweekgezet om eventuele bacteriën aan te tonen.

Met een echo kunnen de nieren in beeld worden gebracht. Soms is het nemen van een nierbiopt noodzakelijk, vooral bij verdenking op tumoren of bij eiwitverlies via de nieren.
Bij nierpatiënten is het ook belangrijk om de bloeddruk te meten. Een te hoge bloeddruk is schadelijk voor de nieren en moet behandeld worden met medicatie zoals Amlodipine® en Fortekor®.

Behandeling en prognose

Zoals hierboven beschreven kunnen er ontzettend veel oorzaken zijn voor nierfalen. Op basis van de gevonden oorzaak tijdens het onderzoek zal de behandeling worden bepaald. Ook worden de afwijkingen die zijn gevonden bij het onderzoek en die bijdragen aan het verslechteren van de nierfunctie behandeld.

Zolang uw hond of kat goed eet en drinkt en niet braakt,  is opname niet nodig en kan de behandeling thuis plaats vinden. Bij acuut nierfalen of wanneer uw dier is uitgedroogd is opname nodig om infuus te geven via de bloedbaan.

Nierdieet

Nierdieet is eiwitarm en fosfaatarm en is ontwikkeld om de achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.
Het dieet heeft alleen zin als uw dier goed eet en niet braakt. Eet uw dier goed, begin dan met een kleine hoeveelheid nierdieet door het gewone voer te mengen. Nierdieet is zowel als nat of droog voer te verkrijgen.
Neem de tijd om uw dier aan het voer te laten wennen en om uit te vinden welk nierdieet het beste wordt gegeten. Het toevoegen van fosfaatarme lekkernijen aan het voer kunnen er voor zorgen dat het beter wordt geaccepteerd.  Hierbij kunt u denken aan slagroom, het wit van een ei (niet rauw), bouillon of boter.
Het is heel belangrijk dat uw hond of kat altijd en onbeperkt water kan drinken.

Vooruitzicht

De prognose is positief mits een oorzaak gevonden is die kan worden behandeld. Daarnaast is het van belang of nierfalen acuut of chronische zijn. Een tijdig onderzoek en behandeling is daarom erg belangrijk.

De prognose van een chronisch nierpatiënt kan uiteraard wisselvallig zijn. belangrijk om te onthouden is dat een nierpatiënt ten alle tijden moet kunnen drinken! Houd ook goed in de gaten of uw huisdier plast. Is de urineproductie duidelijk gestopt, ofwel uw dier heeft moeite met plassen of plast helemaal niet meer? Moet direct een afspraak worden gemaakt.

Chronische nierpatiënten worden behandeld om een betere kwaliteit van leven te bieden.
Is uw hond of kat erg ziek en is de kans op verbetering klein? Dan is euthanasie soms de beste optie.

Nierfalen komt helaas vaak voor. Hoe eerder dit wordt vastgesteld hoe beter uw dier behandeld kan worden. We adviseren om uw hond of kat regelmatig te wegen, bij voorkeur elke maand. Ook is de jaarlijkse controle een goed moment om de gezondheid van uw dier onder de loep te nemen.

 

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website