Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact
Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact
In de knie zitten twee banden die kruislings tussen scheen- en dijbeen gespannen zitten. Bij een plotselinge verkeerde beweging kan de voorste kruisband scheuren en ontstaat er een voorste kruisbandlaesie, ook wel bekend als de ‘voetbalknie’. Hierna kunnen dijbeen en scheenbeen over elkaar schuiven waardoor (meestal de binnenste) meniscus, die er tussen ligt, ook kan scheuren.
Honden met een gescheurde kruisband hebben vaak een dikke, pijnlijke knie. De meeste dieren willen niet goed op de achterpoot staan, vaak zien we honden die alleen nog op het puntje van hun tenen willen steunen. Om vast te stellen dat het dier een gescheurde kruisband heeft, wordt ook gekeken naar subtiele beweeglijkheid in de knie. Als de kruisband gescheurd is, zit er meer beweging tussen het bovenbeen en onderbeen, de knie is instabiel geworden. Dit is kenmerkend voor een kruisbandlaesie. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals röntgenfoto’s. Op een röntgenfoto kunnen we de kruisbanden niet zien, maar we kunnen aan de hand van de botten op de foto wel aanwijzingen krijgen dat de kruisband beschadigd is.
Voor het behandelen van een gescheurde voorste kruisband zijn verschillende mogelijkheden. Welke mogelijkheid het beste is voor uw huisdier hangt onder andere af van de soort en grootte van de hond, maar ook van de vorm van de knie. De meest voorkomende operaties bij kruisbandproblemen bij de hond zijn de TTA en TPLO. Alhoewel er na een operatie altijd een bepaalde mate van artrose zal ontstaan, is de prognose van deze operaties over het algemeen gunstig.
Een van de operaties die kan worden uitgevoerd bij honden met een gescheurde voorste kruisband is een TTA. TTA staat voor Tibial Tuberosity Advancement, ofwel een voorwaartse verplaatsing van het scheenbeen. Of uw hond in aanmerking komt voor een TTA is onder andere afhankelijk van de grootte van de hond, maar ook van de vorm van de knie. De dierenarts zal na het onderzoek en het stellen van de diagnose met u bespreken of uw hond in aanmerking komt voor een TTA.
Bij een TTA operatie wordt allereerst het kniegewricht geopend, om de resten van de kruisband te verwijderen en de meniscus te inspecteren. Indien de meniscus is aangedaan, wordt deze verwijderd. Vervolgens wordt er van boven naar beneden een zaagsnede gemaakt in het bovenste gedeelte van het scheenbeen. Dit deel wordt voorzichtig naar voren verplaatst en met een implantaat, de kooi, op positie gehouden. Doordat het plateau van het scheenbeen nu langer is, veranderen de krachten die op de knie en de kruisband komen, waardoor de voorste kruisband als het ware overbodig is geraakt.
Na de operatie mag de hond direct alweer op de poot leunen, maar de meeste honden vinden dit de eerste periode wel spannend. Om te zorgen dat de knie voldoende kan herstellen, is het belangrijk dat uw hond voldoende rust neemt. De eerste acht weken mag uw hond daarom maar beperkt bewegen; alleen kort uitlaten aan de lijn, niet spelen en ook binnenshuis voorkomen dat uw hond gaat rennen of springen. Na een controle op ongeveer acht weken post-operatief kan de beweging weer verder worden opgebouwd. De meeste honden zijn zo’n twaalf weken na de operatie weer voldoende hersteld voor een leuk hondenleven.
De TPLO, ofwel Tibial Plateau Leveling Osteotomy, is een operatie die wordt uitgevoerd bij honden met een scheurde voorste kruisband. De dierenarts zal na het onderzoek en het stellen van de diagnose met u bespreken of uw hond in aanmerking komt voor een TPLO.
Bij een TPLO operatie wordt eerst de knie geïnspecteerd en de resten van de kruisband verwijderen. De meniscus wordt bekeken, als deze beschadigd is wordt de meniscus verwijderd. Na het openen van de knie wordt het bovenste deel van het scheenbeen met behulp van een halve maanvormige zaagsnede gedraaid en vastgezet met een plaat. Door de draaiing komt het bovenbeen op een min of meer plat plateau te liggen. Hierdoor glijdt het bovenbeen niet meer zo makkelijk van het scheenbeen af, waardoor de voorste kruisband niet meer noodzakelijk is.
Direct na de operatie vinden de meeste honden het spannend om op hun geopereerde poot te leunen, maar dit mag wel. Wel is het belangrijk dat onverwachte bewegingen zoals rennen, springen en draaien zowel binnen- als buitenshuis wordt voorkomen. Hierom mag uw hond de eerste acht weken na de operatie alleen aangelijnd, korte stukjes worden uitgelaten. Op ongeveer acht weken na de operatie volgt een controle bij de dierenarts, waarna de beweging verder kan worden opgebouwd. Op ongeveer twaalf weken na de operatie, zijn de meeste honden weer voldoende hersteld om hun normale leven weer op te pakken.
Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.