Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Gingivitis Stomatitis Complex

Gingivitis Stomatitis is een aandoening die bij katten voorkomt. Gingivitis betekent tandvlees-ontsteking en stomatitis betekent mondslijmvlies-ontsteking.

Symptomen:

  • Ernstige roodheid in de bek
  • Stinkende adem
  • Pijn bij eten (niet altijd goed waargenomen)
  • Verminderde vachtverzorging

Diagnose en oorzaken

Door regelmatig naar het gebit van uw huisdier te laten nakijken, kan deze aandoening gezien worden.

  • Tandproblemen: Uiteraard kunnen tandsteen en rotte tanden zorgen voor tandvleesontsteking. Een gebitsreiniging is hiervoor de aangewezen weg. Tandsteen en tandplak worden verwijderd en rotte of beschadigde tanden worden getrokken. Een kat zonder verdere problemen zou na behandeling mooi roze tandvlees moeten hebben.
  • Nierproblemen: Nierproblemen geven vaak een verhoogde kans op zweren op de slijmvliezen. Bij deze katten zien we mogelijk ook andere aanwijzingen voor slecht functionerende nieren (afvallen, veel drinken, matig eten), maar deze zijn niet altijd even opvallend.
  • FIV en/of FeLV: Virussen zoals FIV (kattenaids) en FeLV (kattenleukemie) kunnen zorgen voor gebitsontstekingen. Het is goed om te weten of we te maken hebben met deze aandoeningen, omdat deze de prognose verslechteren. Dit zijn virussen die over het algemeen niet te genezen zijn en die blijvend klachten zullen geven.
  • Calici- virus: Calicivirus infecties (een onderdeel van niesziekte) kunnen ook zweertjes in de bek geven. Deze infecties zijn vaak van korte duur (ongeveer 2-3 weken), maar kunnen ook wel chronisch zijn.
  • Lymfo-plasma cellulaire gingivo-stomatitis: Er zijn ook katten waarbij alle bovengenoemde oorzaken uitgesloten zijn en die ondanks een stralend wit gebit en afwezige nierproblemen of virusinfecties toch ontstoken tandvlees en/of mondslijmvlies hebben. We zien deze aandoening vaak bij raskatten, maar ook bij Europese Kortharen (standaard kat in Nederland) komt het voor. Waar deze ontstekingsreactie precies vandaan komt is onbekend, maar er lijken aanwijzingen te zijn voor een overgevoeligheid voor voeding, tandplak en calicivirus infecties. Met het nemen van een biopt (het nemen van een stukje weefsel onder narcose) kan de diagnose definitief gesteld worden, maar vaak wordt deze diagnose door uitsluiting van andere oorzaken gesteld.

 

Behandeling en prognose

Behandeling van tandsteen en slechte tanden spreken voor zich, deze elementen worden schoongemaakt of getrokken. Nierproblemen worden natuurlijk primair aangepakt en calici-virusinfectie is maar tijdelijk. Als een kat FIV of FeLV positief getest is, dan hebben veel therapeutische opties minder kans.

Als er na de behandeling van het tandplak en tandsteen nog steeds ontstoken tandvlees is dan kan er antibiotica en ontstekingsremmers worden gegeven om de ontsteking wat terug te dringen. Milde gevallen van tandvleesontsteking kunnen overgezet worden op Dental brokken van Royal Canin® . Deze houden de tanden goed schoon en masseren het tandvlees en tevens is het een erg smakelijk onderhoudsvoer.

Kiezen trekken is dan de volgende stap. En hoe heftig dit ook klinkt, katten knappen er vaak ontzettend van op. In ongeveer 90% van de gevallen trekt de ontsteking na deze behandeling weg en horen we vaak van de eigenaar terug dat ze niet doorhadden hoeveel pijn hun huisdier had, want “ze bleven altijd gewoon eten”. Maar ineens speelt hij weer, kruipt hij niet meer weg, of merk je gewoon dat hij blijer is!”

Helaas blijven de klachten bij ongeveer 10% van de katten bestaan. Veel van deze katten reageren goed op steroïde ontstekingsremmers, interferon behandeling of atopica. Een klein percentage katten blijven zoveel last  houden dat euthanasie de beste optie is.

Hoe eerder we  behandelen, hoe groter de kans op herstel!

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website