Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Fret

Fretten zijn hele leuke, nieuwsgierige en speelse dieren die steeds vaker als huisdier worden gehouden. Voor iedereen die een fret heeft of overweegt er eentje aan te schaffen, vindt u hier de nodige informatie over aandoeningen, huisvesting, voeding en voortplanting.

Aanschaf
Fretten worden prettige en gezellige huisdieren als ze van jongs af aan met mensen opgroeien. Schaf daarom een fret aan op jonge leeftijd, dan kan het diertje goed wennen aan menselijk contact. Maar let op, een fret moet minimaal 8 weken bij de moeder blijven, omdat anders gedragsproblemen kunnen ontstaan.
Voor kleine kinderen is de fret minder geschikt omdat ze bij onverwachte geluiden of bewegingen soms uit angst of schrikreactie kunnen bijten. In het algemeen kunnen honden en katten goed wennen aan een fret in huis. Kijk wel uit met knaagdieren en konijnen. Een fret blijft een jachtdier, een marterachtige, en instinctmatig zullen ze knaagdieren en konijnen aanvallen en doden omdat ze deze dieren als hun prooidieren zien. Dit is voor een fret normaal gedrag.
Balie

Programma's

Als uw huisdier ziek is kan het lijden aan veel verschillende soorten aandoeningen.

Aandoeningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Behandelingen

We kennen veel soorten behandelingen zoals, vaccinaties, sterilisatie & castratie, maar ook zoiets onvermijdelijks als euthanasie.

Hond – Lingehoeve Diergeneeskunde

Buitenland

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Aandoeiningen – Lingehoeve Diergeneeskunde

Euthanasie

U wilt er liever niet aan denken, maar vroeg of laat komt het moment dat u definitief afscheid moet nemen van uw huisdier

OHRA verzekering – Lingehoeve Diergeneeskunde

Verzekeren

Door uw huisdier goed te verzekeren weet u zeker dat u altijd de beste zorg voor uw huisdier kunt betalen.

Aandoeningen

Hieronder wordt een aantal veel voorkomende aandoeningen van de fret beschreven. Twijfelt u over de gezondheid van uw fret dan is het verstandig om een afspraak te maken. Symptomen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen: Niezen of hoesten, kale huid, schilferige mottige vacht, vieze oren of ogen, niet of niet goed eten, diarree, braken, vermageren, sloom, niet speels en nieuwsgierig zijn

Oorproblemen

Oorproblemen bij de fret worden meestal veroorzaakt door oormijten. Dit geeft vieze oren met donkerbruine of zwarte oorsmeer en uw fret kan last hebben van flinke jeuk. De oormijten kunnen afkomstig zijn van honden, katten of andere fretten. Behandeling van oormijt kan met een druppelpipet (Stronghold®) in de nek. Stronghold® werkt ook tegen vlooien.

Kale staarten

Bij veel fretten dunt in de zomer en de herfst de beharing van de staart behoorlijk uit. De oorzaak is onbekend. Zolang het niet verder gaat dan het begin van de staart is er niets aan de hand en lost het probleem zich vanzelf weer op.

Beenmergdepressie

Bij loopse vrouwtjes die niet worden gedekt, kan door de hoge oestrogeenspiegel een beenmergdepressie optreden. Het beenmerg produceert dan onvoldoende rode en witte bloedcellen. Hierdoor is de fret gevoeliger voor ontstekingen, ontstaat bloedarmoede en kunnen bloedingen ontstaan. Een beenmergdepressie is te herkennen aan gezwollen schaamlippen, vaginale uitvloeiing, beiderzijdse kaalheid en puntbloedingen (kleine puntvormige vlekjes op de huid, als gevolg van bloedinkjes uit haarvaten net onder het huidoppervlak). De behandeling bestaat uit sterilisatie (als de conditie van de fret een operatie toelaat) of een hormoonimplantaat. Om een beenmergdepressie te voorkomen is het aan te raden de fret op een leeftijd van zes tot acht maanden te steriliseren. Tegenwoordig kan ook preventief een hormoonimplantaat worden geplaatst.

Bijnierproblemen

De bijnieren zijn twee kleine organen die vlak bij de nieren liggen en hormonen produceren die nodig zijn voor de stofwisseling van de fret. Bij fretten vanaf drie jaar kunnen de bijnieren ontaarden. De bijnieren gaan te veel geslachtshormonen produceren (androgenen, oestrogenen en progesteron) waardoor uw fret ziek wordt. Meestal betreft het een goedaardige ontaarding van de bijnieren maar soms komt ook een kwaadaardige tumor voor.

Symptomen:
  • Droge, dunne vacht
  • Kaalheid (is bij 90% van de fretten met een bijnierprobleem aanwezig)
  • Gezwollen vrouwelijke geslachtsorganen bij een gesteriliseerd vrouwtje
  • Seksueel gedrag bij gesteriliseerde en gecastreerde fretten
  • Jeuk die aanhoudt en verergert. Veel fretten hebben jeuk of last van jeuk zonder dat er sprake is van bijnierproblemen. Als het een oudere fret betreft, kan dit een indicatie zijn van een afwijkende bijnier.
  • De lichaamsgeur wordt sterker. Door de hogere productie van de (geslacht)hormonen neemt de vetsecretie van de huid toe.
  • De fret is veel minder actief/ speels en slaapt veel.
  • Gewichtsverlies.
  • Urineproblemen bij mannelijke fretten. Door de verhoogde (geslacht)hormoonproductie wordt de prostaat vergroot, deze vergrootte prostaat drukt dan op de plasbuis en kan deze zelfs helemaal afsluiten. Dit laatste is levensbedreigend voor de fret.

De symptomen kunnen in de lente en de zomer in lichte mate voorkomen (gelijktijdig met het voorplantings-seizoen). Pas het volgend voorjaar komen de symptomen weer terug en zijn dan duidelijker en meestal blijvend van aard. Niet alle verschijnselen zijn bij elke fret waarneembaar. Het kaal worden valt het meeste op en is bij 90% van de fretten met een bijnierprobleem aanwezig.

Diagnose

Aan de hand van de symptomen is er vaak een verdenking op bijnierproblemen. Lichamelijk onderzoek inclusief buikpalpatie (het afvoelen van de buikorganen) geeft meestal geen afwijkingen. Een echo van de buik kan extra informatie geven. De bijnieren zijn echter zeer klein en soms zijn kleine afwijkingen, zeker in het begin, niet goed zichtbaar met de echo.

Behandeling
  • Een hormoonimplantaat is op dit moment de beste behandeling en moet levenslang worden voortgezet. Een implantaat werkt 1 tot 4 jaar.
  • Het chirurgisch verwijderen van de aangetaste bijnier is in sommige gevallen een optie. Hiervoor verwijzen we u door naar een specialist.

 

Vaccinatie

Fretten zijn zeer gevoelig voor het Hondenziektevirus, eenmaal hiermee geïnfecteerd zal een fret altijd sterven. De infectie geschiedt via de lucht door contact met besmette fretten en honden. Om infectie te voorkomen, wordt uw fret gevaccineerd met Nobivac Puppy DP, een vaccin dat wordt gebruikt bij hondenpups en waarvan bekend is dat deze veilig is voor fretten.

In Nederland wordt het volgende vaccinatieschema voor fretten gehanteerd:

  • 9 weken:     hondenziekte
  • 14 weken:   hondenziekte
  • jaarlijks:      hondenziekte

Voor fretten die ouder zijn dan drie maanden en nooit eerder zijn gevaccineerd,  geldt het volgende: twee keer vaccineren met een tussentijd van ongeveer drie weken en daarna ook jaarlijks.

Rabiës (hondsdolheid)
Wanneer u uw fret meeneemt naar het buitenland, moet deze verplicht tegen rabiës gevaccineerd worden. Voor de meeste landen geldt dat de rabiësvaccinatie minimaal 3 weken van tevoren gegeven moet worden. Ook is een Europees Dierenpaspoort verplicht en moet de fret een chip hebben als het dier mee gaat naar het buitenland. Sommige landen hebben daarnaast nog aanvullende eisen. Dit kunt u hier nalezen.

Huisvesting

U kunt de fret het beste huisvesten in een speciale frettenkooi met een nachtverblijf. Als bodembedekking wordt vaak hooi of houtkrullen gebruikt, maar dit is niet verstandig omdat ze dan snel last krijgen van hun luchtwegen. Fretten zijn zindelijke dieren die hun behoefte op een kattenbak doen. Hiervoor kan beter geen grit gebruikt worden maar houtkorrel, dit is minder stoffig. Een fret moet een paar uur per dag vrij los kunnen lopen en spelen in huis. Zorg voor voldoende afleiding en speelmateriaal, bijvoorbeeld grote PVC buizen. Slapen doen ze bij voorkeur in een holletje, ze kruipen graag ergens in of onder. Heeft u meerdere fretten, dan is het heel belangrijk dat elk dier zijn eigen slaapplek heeft. Fretten zijn namelijk territoriale dieren. Kunnen ze goed met elkaar overweg, dan kunnen ze wel buiten de kooi met elkaar spelen maar laat ze niet in elkaars kooi (territorium) komen.

Voeding

Fretten hebben behoefte aan voeding met veel eiwitten en vetten van dierlijke oorsprong. Plantaardige eiwitten en vetten zijn ongeschikt voor fretten.

Hondenvoer

Op hondenvoer kan een fret niet leven. Een te hoog gehalte aan plantaardige eiwitten en vezels maakt het ongeschikt. Ondervoeding en maagdarm- of luchtwegproblemen ten gevolge van een slecht  functionerend immuunsysteem kunnen het gevolg zijn.

Kattenvoer

Ook katten hebben een ander type maagdarmkanaal. Een kat kan in het algemeen af met een lagere kwaliteit voeding. De meeste kattenvoeders zijn onvoldoende voor de fret. Kittenvoer van een zeer hoge kwaliteit voldoet aan de eisen voor fretten. Kittenbrokjes van Hill’s zijn een goed alternatief voor frettenvoer.

Frettenvoer

Er zijn meerdere frettenvoeders op de markt. De fret is populair en fabrikanten spelen hierop in. Niet alle frettenvoeders zijn van voldoende kwaliteit. Verschillende topmerken van frettenvoeders zijn onderzocht. Van deze merken is alleen Totally Ferret® op dit moment in Nederland verkrijgbaar.

Geef geen fruit of groente aan uw fret!

Voortplanting

Het mannetje kan gecastreerd worden op een leeftijd van zes tot acht maanden. Wanneer dit niet gebeurt, zal de fret een vieze lucht gaan verspreiden en kan hij agressief worden naar andere fretten toe.

Vrouwtjes kunnen gesteriliseerd worden vanaf zes maanden. Als vrouwtjes niet gedekt worden, kunnen ze tot zes maanden loops blijven. De langdurige hormoonproductie die hiermee gepaard gaat, kan een beenmergdepressieveroorzaken en tot gezondheidsproblemen leiden.

Tegenwoordig is het inbrengen van een hormoonimplantaat (Suprelorin®) onderhuids een goed alternatief voor castratie en sterilisatie. Dit kan zonder narcose plaats vinden, is vergelijkbaar met het plaatsen van een chip en werkt afhankelijk van welk implantaat wordt gebruikt 2 tot 4 jaar.

Draagtijd: 42 dagen
Aantal jongen: gemiddeld acht pups
Speenleeftijd: minimaal acht weken

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website