Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland en gaat u uw hond of kat mee? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo moeten huisdieren tijdig gevaccineerd zijn. Ook zijn een Europees dierenpaspoort en een chip verplicht. Voor sommige landen gelden nog aanvullende eisen (zie hier). Vergeet niet om ook naar de landen te kijken waar u doorheen reist.

Neemt u uw huisdier niet mee? Dan is een pension een optie. Voordat u een pension kiest is het handig om een checklist af te gaan zodat u de juiste keuze maakt. Lees meer.

Pension

Lekker op vakantie! Maar gaat uw hond of kat mee of niet? Soms is het handiger om uw huisdier thuis te laten en naar een fijn pension te brengen.

Houdt er rekening mee dat niet alleen u, maar ook het pension bepaalde verwachtingen heeft. Naast de ‘gewone’ vaccinaties zijn er vaak ook andere verplichtingen die worden gesteld. Welke dit zijn kunt u navragen bij het pension.

Vergeet ook de ontworming en ontvlooiing van uw hond niet. Op plaatsen waar veel honden en/of katten zitten is de kans om vlooien of wormen op te lopen veel groter.

Checklist

Voordat u een pension kiest is het handig om een checklist af te gaan zodat u de juist keuze maakt. Op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren is een uitgebreide lijst te vinden met punten waar u op kunt letten. Hieronder een verkorte versie:

  • Bewijs van vakbekwaamheid;
  • Is er een keurmerk aanwezig;
  • Is het er schoon en hoe worden de dieren verzorgd;
  • Hoe zien de verblijfsruimten er uit;
  • Welke eisen stelt het pension aan vaccinaties.

Ongedierte in het buitenland

Verder komen er in het buitenland vaker parasieten voor die tot ernstige ziektes kunnen leiden, soms pas maanden of  jaren later. Omdat deze parasieten worden overgebracht door onder andere teken, muggen en zandvliegjes is het belangrijk om uw dier hier goed en tijdig tegen te beschermen, zowel voor, tijdens als na de vakantie. Voor uw eigen gezondheid is het ook belangrijk om maatregelen te nemen tegen de vossenlintworm die vooral in Oost-Europa voorkomt. Leer hier meer over de verschillende soorten parasieten.

Op de website van het LICG vindt u veel nuttige tips over het reizen met honden en hoe u het verblijf ter plaatse zo aangenaam mogelijk kunt maken voor uw hond.

Reisziekte

Voor onze huisdierern kan autorijden een groot plezier zijn, maar helaas zijn er ook dieren die een autorit als minder leuk ervaren. Een voorbeeld hiervan is als de hond wagenziek is, door misselijkheid en/of braken.

Symptomen:
  • Onrust
  • Hijgen
  • Misselijkheid zoals smakken/speekselen
  • Kokhalzen of zelfs braken
  • Lusteloosheid
Behandeling

Net als mensen zijn sommige dieren, met name honden, gevoeliger voor een autorit dan andere. Een echte genezing is er daarom niet, maar wel een behandeling. Wat kan helpen is vaker kortere ritjes te maken alvorens u een lange rit gepland heeft staan.

Probeer een hond te laten wennen aan de auto door er een positieve ervaringen van te maken. Dit kunt u doen door het geven van snoepjes. Start daarbij in een stilstaande auto (eerst zonder motor aan, als het goed gaat met motor aan). Bouw de training verder uit door korte stukjes te rijden, waarbij de afstand steeds verder wordt uitgebreid.

Maak de autorit verder zo aangenaam mogelijk door de volgende punten:

  • Zorg dat uw hond minimaal één uur voor vertrek niet gegeten heeft.
  • Zorg voor frisse lucht door het raam een klein stukje te open
  • Laat de auto vanbinnen niet te warm worden door de verwarming hoog te zetten
  • Rijd voorzichtig; veel bochten, hard remmen of optrekken geven eerder misselijkheid.
  • Pauzeer regelmatig, minimaal om de 2 uur een kwartier rust, zodat uw hond even kan drinken en lopen.
  • Laat uw hond nooit zonder toezicht in de auto zitten. Temperaturen in de auto kunnen snel oplopen door zonlicht.

Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan is er gelukkig nog een geregistreerd diergeneesmiddel op de markt tegen reisziekte, genaamd Cerenia®. Deze tablet mag aan honden ouder dan 16 weken gegeven worden. Daarnaast moeten de tabletten minimaal één uur voor aanvang van de reis toegediend worden. Over het algemeen werken de tabletten 24 uur.

Voor meer informatie kunt u ons bereiken via: 0488 – 48 29 00

Een fijne reis!

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website