Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Blaasontsteking

Een blaasontsteking komt regelmatig voor bij onze honden en katten. Een blaasontsteking wordt ook wel cystitis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie van buitenaf. Echter, kan er ook een andere oorzaak zijn voor een blaasontsteking. Om hier achter te komen is verder onderzoek nodig.

Symptomen die we zien bij blaasontsteking:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Persen op een volle of lege blaas
  • Troebele of bloederige urine

Diagnose

De wijze van plassen is belangrijk en of er sprake is van actie of passief urineverlies, ofwel incontinentie. Bij het lichamelijk onderzoek voelen we naar de vulling van de blaas en naar de pijnlijkheid.

Aanvullend zal er een urineonderzoek plaatsvinden. Hierbij gebruiken we verse urine die koel is bewaard. In deze urine kijken we of er eiwitten, bloed en ontstekingscellen te zien zijn. Onder de microscoop kijken we naar blaasgruis. Dit zijn urinekristallen die voor veel ongemak kunnen zorgen.

Steriel afgenomen urine kan op kweek worden gezet, om te zien of er sprake is van een bacteriële infectie. Met een blaasecho of een röntgenfoto kunnen we de blaas in beeld brengen. Daarbij wordt gekeken naar de dikte van de blaaswand, de aanwezigheid van blaaspoliepen, tumoren en of er sprake is van blaasstenen. Bij een reu wordt ook de prostaat in beeld gebracht.

Behandeling en prognose

De behandeling hangt af van de oorzaak. Bij ongeveer 20% van de gevallen is er sprake van een bacteriële ontsteking. Als behandeling worden antibiotica en ontstekingsremmers voorgeschreven. Blaasstenen en blaaspoliepen worden meestal operatief verwijderd. Is er sprake van een kwaadaardige tumor? Dan wordt deze vaak door een complexere operatie verwijderd.

Meestal is het herstel van een blaasontsteking voorspoedig. Honden met blaasgruis of blaasstenen worden vaak op een blaasdieet gezet. Dit moet moet gruis- en steenvorming voorkomen. Bij een reu met blaasstenen dient u goed op te letten. Als de steentjes vastlopen in de plasbuis en de hond dus niet meer kan plassen is er sprake van een levensbedreigende situatie.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website