Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Epilepsie

Epilepsie zijn regelmatig optredende aanvallen waarbij het dier zijn bewustzijn verliest en verkrampingen toont. De aanvallen kunnen variëren in sterkte, tijdsduur en vorm. Zo kan uw huisdier heel erg schokken of juist alleen maar verstijven.

Epilepsie kan primair of secundair zijn:

  • Primair: het probleem bevindt zich in de hersenen. We noemen dit ook wel ‘echte’ epilepsie. De meeste dieren hebben hun eerste aanval tussen de zes maanden en vijf jaar oud.
  • Secundair: het probleem bevindt zich buiten de hersenen. We noemen dit ook wel ‘reactieve’ epilepsie. Deze vorm kan optreden door een laag bloedsuikergehalte, laag zuurstofgehalte of bijvoorbeeld door leverproblemen.

Hoe verloopt een aanval?

Een aanval duurt gemiddeld 1 tot 5 minuten en verloopt vaak in drie fases:

  • Voortekenen. Deze fase noemen we Aura. Dit is het voorstadium van de aanval. Hierbij kunnen we onrust en afwijkend gedrag zien.
  • De aanval. Deze fase noemen Ictus. Hierbij zien we vaak dat het dier zijn bewustzijn verliest. Bij een ‘klassieke’ aanval zal een dier het bewustzijn verliezen, schokkende bewegingen maken, kwijlen en met de poten trekken.
  • Na de aanval. Deze fase noemen we Post-Ictus. De meeste dieren zijn na de aanval een tijdje van slag. Ze kunnen gedesoriënteerd lijken, onrustig zijn, vreetaanvallen hebben of gewoon heel moe zijn. Deze fase kan een paar minuten of zelfs enkele dagen duren.

Wat kunt u doen?

Wanneer u voor het eerst een aanval meemaakt kan dit heel akelig zijn om te zien. In de regel is het niet levensbedreigend. Zorg dat het dier zich geen pijn kan doen. U kunt tijdens een aanval verder niets doen dan afwachten. Het kan verstandig zijn een filmpje te maken van de aanval. Zodoende heeft u beeld- en dus bewijsmateriaal van de aanval.

Neem contact op met een dierenarts als:

  • een aanval langer duurt dan 10 minuten
  • meerdere aanvallen elkaar opvolgen
  • naast de aanval ook andere opvallende symptomen te zien zijn
  • het dier zijn warmte niet goed kwijt kan
  • er meer dan één aanval is opgetreden

Hoe nu verder?

Handig is om te onderzoeken of de aanval secundair kan zijn, ofwel ten gevolge van een ander probleem. Door bloedonderzoek kunnen veel mogelijke oorzaken worden uitgesloten. Als we na onderzoek verdenkingen hebben van een gezwel in het hoofd kan er worden gekozen voor een MRI- of CT-scan. Lingehoeve Diergeneeskunde heeft als van de weinige in Nederland CT-scans in huis die gebruikt kan worden voor de behandeling van dieren.

Behandeling en prognose

Als we epilepsie willen behandelen doen we dit vaak met medicijnen zoals fenobarbital (Phenoral®) of Imepitoïne (Pexion®). Ook wordt vaak gekozen voor het gebruik van kaliumbromide (epikal®) of fenytoine (epitard®).

In acute situaties om aanvallen af te remmen wordt vaak gebruik gemaakt van diazepam (Valium®). Dit wordt vaak rectaal ingegeven door een eigenaar met behulp van een klysma (Rectiole®) of door de dierenarts in een bloedvat.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website