Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Neurologie

Neurologie is het vakgebied dat zich bezig houdt met het zenuwstelsel. Klachten die zich kunnen voordoen zijn bijvoorbeeld epilepsie en verlammingsverschijnselen. Het probleem kan zich hierbij bevinden in de hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen (die zich buiten hersenen en ruggenmerg bevinden). Bij sommige aandoeningen wordt het hele zenuwstelsel aangetast.

Na het lichamelijk onderzoek wordt een compleet neurologisch onderzoek gedaan, inclusief het testen van allerlei reflexen. Meestal is daarna duidelijk waar het probleem zich precies localiseerd. Om uiteindelijk achter de oorzaak te komen, is altijd nader onderzoek nodig. Dit kan bestaan uit bloedonderzoek, röntgenfoto’s, CT of MRI scan of een liquorpunctie (aanprikken van hersenvloeistof).

Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek vertelt ons iets over het functioneren van belangrijke organen, de aanwezigheid van een ontsteking of van parasieten zoals Toxoplasma of Neospora. Zo ontstaat een epileptische aanval weliswaar in de hersenen, maar kan een leverprobleem of een te laag bloedsuiker uiteindelijk de oorzaak blijken te zijn.

Röntgenonderzoek

Bevindt het probleem zich in het ruggenmerg, dan maken we onderscheid tussen verschillende delen hiervan. Problemen in de hals geven vaak pijnklachten die heftig en aanvalsgewijs optreden. Hals en rug kunnen door middel van röntgenonderzoek in beeld worden gebracht. Het is hierbij belangrijk dat het dier perfect stil ligt, dus voor goed onderzoek is meestal een lichte narcose noodzakelijk. Helaas worden niet alle problemen op een röntgenfoto duidelijk. Een belangrijke reden voor verlamming is bijvoorbeeld een hernia, waarbij materiaal uit de tussenwervelschijf druk geeft op het ruggenmerg.

CT scan

Een beter alternatief is de CT scan. Hierop is het ruggenmerg zelf weliswaar niet zichtbaar, maar wel de uitpuiling van de hernia die drukt op het ruggenmerg. Voor zowel CT als MRI geldt dat het dier een lichte narcose moet krijgen. Het inspuiten van contrastmiddel in een bloedvat wordt bij beide technieken vaak toegepast om nog beter in beeld te brengen wat het probleem is.

Liquorpunctie

Bij sommige aandoeningen helpt onderzoek van de hersenvloeistof (liquor) ons verder. Om dit te verkrijgen wordt een liquorpunctie uitgevoerd onder narcose. De punctie kan zowel bij het achterhoofd als in het lendengebied van het dier uitgevoerd worden. De vloeistof wordt vervolgens bekeken onder de microscoop op aanwezigheid van ontstekingscellen en kan tevens worden gebruikt voor het uitvoeren van een bacteriekweek.

In sommige gevallen, zoals bij een hernia dan is een oplossing om uw dier bij de ons te laten opereren. Bij al onze vestigingen beschikken we over moderne operatieruimtes waar wij veel verschillende ingrepen kunnen uitvoeren.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website