Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Maagdarmproblemen

Een goed functionerend darmstelsel is van levensbelang. Goede voeding is hiervoor essentieel voor alle soorten huisdieren. Maagdarmproblemen kunnen tot ernstige klachten leiden.

Konijnen zijn erg gevoelig. Bij een konijn dat ziek is of om een andere reden niet goed eet, ontstaan ook meteen problemen met de darmen. Deze kunnen gaan stilliggen met als gevolg overmatige gasvorming of obstipatie, vaak met veel haar erbij (haarballen). Hierdoor krijgt het konijn buikpijn en zal ook niet geneigd zijn weer uit zichzelf te gaan eten. Een vicieuze cirkel die steeds moeilijker te doorbreken is naarmate de tijd verstrijkt. Hoe eerder u aan de bel trekt, hoe beter de kansen op herstel zijn!

Symptomen

  • geen of weinig ontlasting
  • opgezette buik
  • niet of slecht eten
  • lusteloosheid en zwakte
  • ineengedoken zitten
  • vermageren

Diagnose en behandeling

De dierenarts zal voelen en luisteren naar de buik en ook het gebit goed bekijken. Is er sprake van een gebitsprobleem of andere oorzaak, dan moet dit uiteraard worden behandeld. Soms komen we er niet achter wat het stilliggen van de darmen heeft veroorzaakt. Stress of een plotselinge verandering van voeding kunnen een rol spelen. Een röntgenfoto of echo van de buik geeft een duidelijker beeld. Hierop kan bijvoorbeeld een haarbal zichtbaar zijn.

In alle gevallen is het belangrijk om de darmen zo snel mogelijk weer op gang te helpen. Zolang het dier niet zelf eet, is dwangvoeding nodig. Pijnstillers en medicatie zijn soms nodig om de beweging van de darmen te stimuleren.

Actueel

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website