Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Tumor

Geschreven door: Marjanne Zaal, Nederlands Specialist Chirurgie

Een tumor kan overal op het lichaam ontstaan. Het woord tumor is het Latijnse woord voor zwelling. Iedere zwelling is dus theoretisch een tumor maar niet iedere tumor is een kankergezwel. De medische term voor een kankergezwel is een 'neoplasie'. Kanker is een ziekte van lichaamscellen waarbij deze abnormaal en ongecontroleerd vermeerderen. Het lichaam bestaat uit vele verschillende soorten cellen waardoor er ook veel verschillende soorten gezwellen kunnen ontstaan. Een gezwel kan goedaardig zijn wat betekent dat het niet door andere weefsels heen groeit, en zich niet kan verspreiden door het lichaam. Door de plek of de grootte kan het wel hinder geven. In dat geval kan het nodig zijn om het gezwel operatief te verwijderen.

Bij een kwaadaardig gezwel is er vaak wel ingroei in omliggend weefsel en kunnen bovendien cellen losraken en zich via de lymfebanen en het bloedvaten verspreiden door het lichaam. Dit noemen we uitzaaien of metastaseren.

Wanneer u een bultje vindt is het raadzaam naar de dierenarts te gaan om het te laten onderzoeken. Bij een dier met lange haren is het soms moeilijk een klein bultje te zien of te voelen. Knip daarom wat haren weg zodat u het altijd terug kan vinden. Ook een klein bultje in of onder de huid kan kwaadaardig zijn en uitzaaien. Aan alleen de vorm of de locatie kan nooit met 100% zekerheid worden gezegd wat voor type gezwel het is. Met een dunne naald kan de dikte worden aangeprikt (punctie) en cellen worden afgenomen. In veel gevallen geeft dat duidelijkheid over wat voor type gezwel het is of dat het bijvoorbeeld een ontsteking is. In geval van een kwaadaardig gezwel zal uw dierenarts u adviseren verder onderzoek naar mogelijke uitzaaiingen te doen. Voor een goede behandeling is het noodzakelijk te weten wat het is, of er plaatselijk ingroei is en of het uitgezaaid is. Een kwaadaardige tumor moet voldoende ruim worden verwijderd om teruggroei te voorkomen. Verwijderen is één, maar het daarna weer sluiten van de wond kan een probleem zijn. Gelukkig kan er heel veel en zijn er speciale operatieve technieken om wonden te sluiten.

Een relatief grote kwaadaardige tumor op de heup. Vooralsnog zijn er geen uitzaaiingen gevonden en is het belangrijk de tumor ruim te verwijderen.

Om de wond te kunnen sluiten is een huidflap gebruikt, een zogenaamde rotatieplastiek.

Twee maanden na de operatie is de wond mooi genezen en blijkt uit het weefselonderzoek dat de tumor in zijn geheel is verwijderd. Hiermee is de hond genezen. Voor het behandelen van wonden gebruiken we regelmatig lasertherapie, dit is een zeer geschikte en pijnloze manier voor wondbehandeling.

Doorzoek de website