Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Navelbreuk

Geschreven door: Marjanne Zaal, Nederlands Specialist Chirurgie

De navelbreuk, een hernia umbilicalis, is een aangeboren afwijking bij jonge dieren waarbij een opening bestaat in de buikwand ter plaatse van de navel. Dit wordt de breukpoort genoemd. Door deze opening komt de buikinhoud naar buiten en vormt een bult(je). De breukinhoud bestaat uit darm of vet. Naast de navelbreuk, zien we net als bij mensen ook liesbreuken (hernia inguinalis) met een zwelling in de lies en breuken in de spierwand rondom de endeldarm. Bij deze laatste, de hernia perinealis, ontstaat een bult aan één of beide kanten van de anus (foto 1. en 2.). Een kleine navelbreuk beklemd vrijwel nooit, dit in tegenstelling tot een liesbreuk. Een breuk rond de endeldarm veroorzaakt vaak ophoping van ontlasting waardoor het dier moeilijk kan poepen. Met uitzondering van een kleine navelbreuk kunnen bovengenoemde breuken gevaarlijk zijn en is een operatieve behandeling het advies.

Op foto 1 ziet u een Boxer met een breuk in de spierwand rondom de endeldarm, een zogenaamde hernia perinealis. Doordat er een opening (een breukpoort) is ontstaan in de spierwand in het bekken kan buikinhoud naar achteren in het bekken worden geperst en bekneld raken.

In de hernia blijkt de blaas bekneld. De blaas ligt, omgeslagen, klem in het bekken waardoor de hond moeilijk tot niet kan plassen. Hierdoor ontstaat een grote bult naast de anus. Via punctie kan de blaas worden leeg gezogen en vaak weer naar de buik worden geduwd. Dit is natuurlijk geen blijvende oplossing.

Na leegzuigen is de blaas terug de buik in geduwd. De blaas zal helaas vroeg of laat weer naar achteren worden geperst.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Bij Lingehoeve Diergeneeskunde kunt u altijd terecht voor de beste zorg voor uw huisdier. Onze dierenartsen zijn betrokken, zeer kundig en uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de diergeneeskunde. Daarnaast hebben veel dierenartsen uit interesse extra kennis en vaardigheden opgedaan in een of meerdere vakgebieden. Omdat we beschikken over een uitgebreid assortiment van de modernste apparatuur, zijn wij in staat om snel een diagnose en een optimale behandeling voor uw dier in te kunnen stellen.

 

Doorzoek de website