Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Bacteriologisch onderzoek melkmonster

Steriele afname van een melkmonster is essentieel voor de uitslag van het bacteriologisch onderzoek. Koeien met (sub)klinische mastitis komen in aanmerking voor het inleveren van een melkmonster. Bij de afname van een melkmonster moet gewerkt worden met schone handschoenen. Als eerste moet de speen en het slotgat worden schoongemaakt. Vervolgens een aantal stralen worden weggemolken. Daarna moet het slotgat ontsmet worden met een alcoholdoekje. Dan kan het melkbuisje tot driekwart gevuld worden.

Indien u een melkmonster wil nemen, dan moet dat voor de start van de behandeling. U kunt dan ook eerst het melkmonster in de vriezer bewaren in afwachting van het effect van de behandeling. Indien behandeling niet gewenste effect heeft, kan melkmonster alsnog onderzocht worden. Om een beeld te krijgen van de verwekkers van mastitis op uw bedrijf kunt u ook monsters van meerdere koeien verzamelen in de vriezer. Van een klinische (coli-achtige) masitits is het beter om een monster vers in te leveren.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde

Geboortehulp

Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen wil het echter niet lukken en is extra hulp nodig.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde 2

BBP & BGP

De veehouder is volgens de wet verplicht om zelf contact op te nemen met de dierenarts om een BBP en BGP te laten opstellen.

Koe – Lingehoeve Diergeneeskunde 4

Noodslachting

Een noodslachting is nodig wanneer het dier niet vervoerd mag worden maar is geschikt is voor consumptie.

Uier – Lingehoeve Diergeneeskunde 1

Uiergezondheid

Uiergezondheid blijft in Nederland een belangrijke afvoerreden van melkkoeien.

Rund – Lingehoeve Diergeneeskunde

Nieuwsbrieven

Hier vindt u een versie van onze laatste en eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Actueel

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).

 

Doorzoek de website