Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Hond-7

Zomerkwalen

Het is zomer, heerlijk, maar brengt helaas ook elk seizoen weer vervelende kwalen met zich mee. In de maand juni tot en met augustus krijgen we weer te maken met huiduitslag, overmatig zweten, ongedierte en andere gevaren waar niet alleen wij mensen maar ook zeker onze (huis)dieren last van kunnen hebben.

Warm weer

In de lente- en zomermaanden stijgt de temperatuur. Hier kijken we het hele jaar naar uit. Maar let op! Oververhitting ligt op de loer. Ga niet uitgebreid met uw hond wandelen, zeker niet op het heetst van de dag. Wilt u toch even de benen strekken, neem uw viervoeter dan bij voorkeur na acht uur ’s avonds mee wanneer de temperatuur vaak af neemt.

Houd er ook rekening mee dat de temperatuur in een auto erg snel kan oplopen. Zo is de temperatuur in een auto na tien minuten al snel 37 graden bij een buitentemperatuur van 27 graden. Laat uw huisdier dan ook nooit in een afgesloten ruimte, zoals een auto, caravan of andere kleine ruimte achter. Wilt u meer weten over de temperaturen en hoe snel deze kunnen stijgen? Bekijk dan onze ‘Warm Weer Tips‘.

Huiduitslag en verbranden

Door de warmte zal uw (huis)dier sneller gaan zweten. Dit is vooral bij paarden het geval. Een hond daarentegen zweet bijna niet, maar zal sneller gaan hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Hoewel een hotspot vaak voorkomt door een beet van een insect kan het ook bij warm weer optreden bij vooral langharige honden en katten. Door de warmte zal er zweetvorming optreden en kan een plek al snel gaan irriteren. Door overmatig krabben wordt de plek rood, ontsteekt of gaat etteren. Heeft uw dier last van een hotspot? Bekijk dan onze hotspotpagina wat de beste behandeling is.

Veel mensen denken dat het goed is om de vacht van een dier te scheren om zodoende verkoeling te bieden. Doe dit vooral niet! Zeker bij honden heeft de vacht juist een isolerend effect. Daarnaast wordt door scheren de huid eerder blootgesteld aan de zon wat kan zorgen voor het verbranden van de huid.

Ongedierte

Insecten zorgen elk zomerseizoen weer voor verschillende problemen zoals jeuk, huiduitslag, infecties of allergische reacties.

Teken

Vanaf begin juni is er weer een officieel tekenalarm afgegeven. Op de website van tekenradar is goed te zien waar in Nederland de meeste meldingen gedaan zijn van tekenbeten. Hoewel het heerlijk is en zelfs verkoeling kan bieden is het niet verstandig om in deze periode uitgebreid te gaan wandelen  met uw hond of bijvoorbeeld een stukje te rijden met uw paard in het bos. Vooral in het bos of in gebieden met hoog gras zoals duinen en parken zijn ideale gebieden voor teken.

Eikenprocessierups

Misschien wel het meest populaire insect van de zomermaanden. Hoewel hij niet nieuw is lijkt de overlast van dit kleine beestje sinds de zomer van 2019 een ware plaag te zijn. Ook dit jaar is de eikenprocessierups al weer gesignaleerd en is er dagelijks nieuws over besmette bomen en regio’s. De kleine haartjes van deze rups zijn de boosdoeners. Door de wind worden deze weggeblazen en komen op onze huid waar ze irritatie, jeuk en uitslag kunnen geven. Ook voor onze dieren geeft de eikenprocessierups veel problemen. Ook bij dieren geeft het huidirritatie- en uitslag. Daarnaast kan het zorgen voor zwellingen van lippen, ogen en tong.. Vooral het inademen van de haartjes geeft problemen die ernstige gevolgen kan hebben voor het dier zoals benauwdheid, moeite met slikken, kokhalzen en interne ontstekingen.

Bij uitwendige problemen kan door het spoelen met water de ergste klachten worden behandeld. Zijn de klachten daarmee niet verholpen, worden deze erger en zijn er ook inwendige problemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op!

Maden

Vooral tijdens de warme maanden zien we vaak myiasis, ook wel bekend als madenziekte, bij konijnen maar ook bij onze andere (huis)dieren.
De vlieg (de groene vleesvlieg) is de veroorzaker voor de maden. Zij leggen eieren tussen de (vieze) vacht waar vervolgens maden uit komen. Vliegen komen vooral naar vieze plekken zoals plakpoep, urinebrand, wonden, etc. Zodra de eitjes uitkomen, gaan de maden zich voeden aan de huid en onderliggend weefsel. Dit kan binnen enkele uren tot dagen al levensbedreigend zijn. Tijdens de warme dagen moeten we dus extra alert op die plekken zijn!

Grasaren

Grasaar is een lange stekelige grassoort dat in heel Nederland voorkomt. Ze vallen niet altijd op, maar zijn te vinden in hoog- en ongemaaid gras. Grasaren bevatten kleine weerhaakjes die makkelijk blijven hangen in de vacht van uw dier. Dit is op zich onschuldig en kunt u zelf makkelijk verwijderen. Grasaren kunnen voor problemen zorgen wanneer deze blijven hangen in de neus, ogen en oren van uw dier. Let dus goed op bij het wandelen en controleer uw (huis)dier regelmatig. Lees hier meer informatie over het gevaar en de problemen met grasaren

Doorzoek de website