Ongedierte

Ongedierte

We kijken er elk jaar weer reikhalzend naar uit, de zomer. Een groot nadeel is de overlast van ongedierte die we tijdens de warmere maanden zien toenemen.

Teken

Vanaf begin juni is er weer een officieel tekenalarm afgegeven. Op de website van tekenradar is goed te zien waar in Nederland de meeste meldingen gedaan zijn van tekenbeten. Hoewel het heerlijk is en zelfs verkoeling kan bieden is het niet verstandig om in deze periode uitgebreid te gaan wandelen  met uw hond of bijvoorbeeld een stukje te rijden met uw paard in het bos. Vooral in het bos of in gebieden met hoog gras zoals duinen en parken zijn ideale gebieden voor teken.

Eikenprocessierups

Misschien wel het meest populaire insect van de zomermaanden. Hoewel hij niet nieuw is lijkt de overlast van dit kleine beestje sinds de zomer van 2019 een ware plaag te zijn. Ook dit jaar is de eikenprocessierups al weer gesignaleerd en is er dagelijks nieuws over besmette bomen en regio’s. De kleine haartjes van deze rups zijn de boosdoeners. Door de wind worden deze weggeblazen en komen op onze huid waar ze irritatie, jeuk en uitslag kunnen geven. Ook voor onze dieren geeft de eikenprocessierups veel problemen. Ook bij dieren geeft het huidirritatie- en uitslag. Daarnaast kan het zorgen voor zwellingen van lippen, ogen en tong.. Vooral het inademen van de haartjes geeft problemen die ernstige gevolgen kan hebben voor het dier zoals benauwdheid, moeite met slikken, kokhalzen en interne ontstekingen.

Bij uitwendige problemen kan door het spoelen met water de ergste klachten worden behandeld. Zijn de klachten daarmee niet verholpen, worden deze erger en zijn er ook inwendige problemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op!

Maden

Vooral tijdens de warme maanden zien we vaak myiasis, ook wel bekend als madenziekte, bij konijnen maar ook bij onze andere (huis)dieren.
De vlieg (de groene vleesvlieg) is de veroorzaker voor de maden. Zij leggen eieren tussen de (vieze) vacht waar vervolgens maden uit komen. Vliegen komen vooral naar vieze plekken zoals plakpoep, urinebrand, wonden, etc. Zodra de eitjes uitkomen, gaan de maden zich voeden aan de huid en onderliggend weefsel. Dit kan binnen enkele uren tot dagen al levensbedreigend zijn. Tijdens de warme dagen moeten we dus extra alert op die plekken zijn!

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.