Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Paard kreupel

Kreupelheid wordt vaak gedefinieerd als een onregelmatigheid in de beenzetting van het paard. Hierbij zijn eindeloos veel variaties mogelijk. Voor- en/ of achterbeen, één of meerdere benen, de gang (stap, draf, galop) waar het zichtbaar is, is het gedurende de belastingsfase of bewegingsfase van het been. Ook de ernst van de kreupelheid kan variëren. Zo spreken we van een paard op 3 benen, wanneer het zo pijnlijk is dat het paard het been niet wil, of kan belasten. Het kan ook zo zijn dat het paard enkel onder het zadel subtiel onregelmatig is tijdens een van de zijgangen.

Het paard kan ook veranderingen laten zien in gedrag, zowel op stal als tijdens de training. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door pijnlijkheid in het gehele skelet. Variërend van rug tot voet en van bot tot weke delen.

Onderzoek

De dierenarts benadert het kreupele paard volgens een bepaalde systematiek. Hierbij komt als eerste het (medisch) verleden van het paard aan bod. Zo kan de dierenarts duidelijk krijgen wat het huidige probleem is, wat eerdere problemen zijn geweest en wat er van het paard verwacht wordt.

Daarna volgt het onderzoek van het paard zelf. Het paard wordt klinisch bekeken in rust en daarna zal het paard gemonsterd worden. Dit kan op een rechte lijn of op een volte en op harde en/of zachte ondergrond gebeuren. Wanneer nodig zullen buigproeven worden gedaan bij het paard en kan er eventueel nog onder het zadel gekeken worden.

Als is vastgesteld aan welk been het paard kreupel is, kan door middel van lokale verdovingen (diagnostisch anesthesiën) verder worden gezocht naar de locatie van het probleem dat de kreupelheid veroorzaakt. Door deze locatie te isoleren, kan vervolgens gericht verdere diagnostiek worden toegepast.

Aanvullende diagnostiek

Als de waarschijnlijke locatie van de pijnlijkheid is vastgesteld zal verder onderzoek gedaan worden door middel van röntgenfoto’s en echografie. In veel gevallen zal hierna een waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld kunnen worden en een daarbij passende therapie worden ingesteld.

In sommige gevallen is nog verdere diagnostiek nodig. Dit kan bijvoorbeeld CT en scintigrafie zijn. De interpretatie van de laatst genoemde onderzoeken, CT en scintigrafie, gebeurt in samenwerking met een tweetal Amerikaanse radiologen. Zo komen we samen tot een goede diagnose en maken we gebruik van hun ervaring bij de interpretatie van de enorme hoeveelheid informatie die deze onderzoeken opleveren.

De beste zorg voor uw paard

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Doorzoek de website