CT-scan voor honden en katten

CT-scan voor honden en katten

Onze CT-scan
Bij Lingehoeve Diergeneeskunde hebben we de beschikking over een Philips Brilliance Big Bore 16 slides. Dit is de eerste Philips in hoogte verstelbare en sliding CT-scan in Nederland. Hierbij is de opening van de gantry groter dan normaal, waardoor het mogelijk is om een paard met het hoofd en hals in de gantry te laten staan. Hierdoor hoeven de paarden niet meer onder algehele anesthesie.


Indicaties voor CT-scan verwijzingen

  • Skelet: fracturen, elleboog- en schouderproblemen, ondervoet afwijkingen, bekkenproblemen en tumoren
  • Thorax: metastasen en tumoren
  • Schedel: neus- en sinusproblemen, hydrocephalus, gebitsproblemen, kaakproblemen en hersenen
  • Wervelkolom: nek- en rugproblemen, zoals hernia’s, discospondilitis en tumoren.
    Let op: MRI laat weke delen problemen vaak gedetailleerder zien.


Hoe werkt een doorverwijzing?
De CT-scans kunnen telefonisch of per mail worden aangevraagd.
De dinsdag,- en donderdagochtend zijn de vaste momenten waarop de gezelschapsdierenscans gemaakt worden. In geval van spoed kunnen we in overleg een ander gepast moment vinden.
Wanneer u als dierenarts een patiënt doorstuurt voor een CT-scan, vragen wij u altijd om de patiëntenkaart met alle gegevens en eerdere onderzoeken naar ons toe te sturen.

Patiënten worden onderzocht op datgene wat door u wordt aangevraagd.
Tenzij hier andere afspraken over worden gemaakt, wordt de patiënt voor eventuele aanvullende onderzoeken weer naar u terug verwezen.
De CT-scans gezelschapsdieren worden altijd beoordeeld door onze Europees specialist Radiologie Maartje Passon-Vastenburg (Dipl. ECDVI). U ontvangt binnen 48 uur een officiële uitslag van de CT-scan. Indien nodig, kan er met de specialist Radiologie gecorrespondeerd worden over de beoordeling.


Informatie voor de eigenaar
Om goed te illustreren hoe een CT-scan in zijn werkt gaat, hebben wij een film gemaakt:

Voor dierenartsen

Lingehoeve Diergeneeskunde biedt collega dierenartsen de mogelijkheid om patiënten door te sturen voor verdere diagnostiek, behandeling en/of operatie. Dit geldt zowel voor paarden als gezelschapsdieren. Hiervoor kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week contact met ons opnemen op telefoonnummer 0488-482900.