Wees voorzichtig met voorjaarsgras

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het zonnetje komt er weer door. De temperaturen lopen weer langzaam op en het gras wordt weer groener. Wat is er fijner dan je paard weer heerlijk in de wei te kunnen zetten?

Het klinkt allemaal heel aantrekkelijk en weidegang is meer dan belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van uw paard. Toch raden wij u aan om voorzichtig om te gaan met het abrupt in de weide plaatsten van uw paard. Wij leggen u graag uit waarom?

In de winterperiode heeft de voersamenstelling voor een groot deel uit voedzaam kuil en hooi bestaan en is het maagdarmstelsel van het paard hieraan gewend geraakt. Bij het plotseling plaatsen van het paard in het groene voorjaarsgras kan de darmflora van uw paard, door de aanwezige suikers in het gras, ernstig verstoord raken. Deze abrupte verandering van de voersamenstelling kan op de eerste plaats leiden tot een overmatige gasproductie, wat gas en/ of krampkoliek tot gevolg hebben. Ten tweede kan uw paard last krijgen van diarreeklachten en ten derde staat de kans op hoefbevangenheid op de loer.

Het is daarom belangrijk om de weidegang van uw paard in het voorjaar rustig op te bouwen. Laat uw paard om de paar dagen iets langer in de weide en laat het maagdarmstelsel van uw paard rustig wennen aan de verandering in de voersamenstelling.