Paard: Maand van het gebit

Februari is de maand van het gebit!

EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) is een progressieve aandoening die voorkomt aan de snijtanden van het paard. Het is een vervelende aandoening die erg pijnlijk kan zijn. Wist je dat er bij bijna 50% van de paarden op de röntgenfoto afwijkingen te zien zijn in het kader van EOTRH, terwijl er aan de buitenzijde helemaal geen afwijkingen te zien zijn? En dat bij ongeveer 30% van deze paarden de afwijkingen zo ernstig zijn dat het leven van de tand (de pulpa) is aangetast wat betekent dat het paard hier pijn van heeft?

We zijn bij het diagnosticeren van EOTRH nog vaak te laat. Het paard kan dan bijvoorbeeld geen wortels meer afbijten of er ontstaan ontstekingen en fistelkanalen die zichtbaar zijn op het tandvlees. We weten inmiddels dat dit wordt voorafgegaan door een proces van aantasting van de wortels dat röntgenologisch al veel eerder zichtbaar is. Om te voorkomen dat we zo laat zijn is het verstandig van alle paarden boven de 15 jaar bij de jaarlijkse gebitsbehandeling röntgenfoto’s van alle snijtanden te laten maken. Afhankelijk van de eventuele afwijkingen adviseren wij deze röntgenfoto’s tweejaarlijks of vaker te herhalen.

In het kader van de maand van het gebit bieden we 20% korting aan op het maken van röntgenfoto’s van alle snijtanden. Let op! Op deze actie zijn enkele voorwaarden van toepassing:

  • Alleen geldig op afspraken gemaakt in de maand februari en maart 2021 en zijn geldig voor het hele jaar 2021
  • Alleen in combinatie met een gebitsbehandeling
  • Gebitsbehandelingen moeten in de middag bij ons op de kliniek plaatsvinden

Meer informatie? Neem dan even contact met ons op via paarden@delingehoeve.nl of bel met 0488482900