Kreupelheid

Kreupelheid

Kreupelheden kunnen tal van oorzaken hebben en behoeven in het algemeen een periode van revalidatie. Deze twee tezamen maken kreupelheden, voor zowel eigenaar als paard, vervelende aandoeningen.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen acute en chronische kreupelheden. Acute kreupelheden kunnen ontstaan door een zoolzweer, fissuur (een scheurtje in het bot), fractuur (volledige breuk), kneuzing, nageltred, peesprobleem etc. Chronische kreupelheden worden meestal veroorzaakt door overbelasting en slijtage en kunnen ook weer vele oorzaken hebben.

Om onderscheid te maken tussen deze mogelijke oorzaken is gedegen onderzoek noodzakelijk. De dierenarts zal eerst een anamnese afnemen en vragen over wanneer de kreupelheid begonnen is, hoe het verloop van de kreupelheid geweest is en over de eerdere ziektegeschiedenis. Daarna vindt een algemeen onderzoek plaats en een kreupelheidsonderzoek. Een kreupelheidsonderzoek kan beperkt en zeer uitgebreid gedaan worden, afhankelijk van de klacht. Het kreupelheidsonderzoek begint met het monsteren van uw paard, op zowel harde als zachte bodem, en zowel op de rechte lijn als op de volte. Er wordt gekeken in stap, draf en galop. Vervolgens worden de benen onderzocht en kunnen de buigproeven worden uitgevoerd. Deze buigproeven kunnen een idee geven over de locatie van de pijnlijkheid.

Afhankelijk van de bevindingen zover kan er een behandelplan worden opgesteld in combinatie met een trainingsadvies.

Mochten de bevindingen nog niet duidelijk genoeg zijn om een oorzaak uit te kunnen wijzen, kan er na dit deel van het kreupelheidsonderzoek nog verdere diagnostiek plaatsvinden. Deze nadere diagnostiek kan bestaan uit het plaatselijk uitverdoven van bepaalde structuren of delen van het been, het maken van röntgenfotos ter beoordeling van de benige structuren, een echo ter beoordeling van de weke delen, een CT om een meer gedetailleerd beeld te krijgen of een scintigrafie om een uitgebreid beeld te verkrijgen van het gehele paard.

Een behandelplan, met daarbij horend een prognose, kan worden opgesteld in combinatie met een eventueel trainingsadvies. Vaak omvat het behandelplan ontstekingsremmers en omvat het trainingsadvies rust met daarin een opbouw van de hoeveelheid beweging. Prognostisch zijn er echter grote verschillen tussen de verschillende oorzaken voor een kreupelheid.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.