Tandheelkunde

Tandheelkunde

Tandheelkunde bij het Paard

Een goed functionerend gebit is erg belangrijk voor paarden, pony’s en ezels. Vroeger werden tandheelkundige handelingen pas verricht op het moment dat het paard problemen liet zien. Door toegenomen kennis weten we nu dat er veel tijd verloren gaat, omdat paarden geen problemen laten zien, terwijl die er wel zijn! Tevens zijn de technische mogelijkheden in de tandheelkunde de laatste jaren sterk toegenomen.

Lingehoeve Diergeneeskunde probeert gebitsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen door paarden vanaf jonge leeftijd zorg te bieden. En bestaande gebitsproblemen bij het staande paard op te lossen, zodat alle paarden goed kunnen eten en gereden kunnen worden.

Omdat te bereiken is onze paarden tandarts (tevens paardendierenarts) Anne Hiensch met als interessegebied tandheelkunde opgeleid en gecertificeerd aan de Academy of Equine Dentistry in Idaho, Verenigde Staten. Om te zorgen dat onze kwaliteit hoogstaand en up-to-date blijft gaat zij daar jaarlijks naar terug, en volgt zij diverse cursussen en workshops in binnen- en buitenland.

Veel voorkomende problemen:

 • Af en toe langzamer eten
 • Minder andere paarden groomen
 • Voer laten vallen
 • Proppen maken
 • Anders reageren op het bit
 • Hoofdschudden
 • Problemen met nageeflijkheid
 • Voer in de wang ophopen
 • Gevoelig reageren bij contact maken hoofd
 • Tong uit de mond
 • Geen wortels/appels willen afbijten
 • Stinken uit de mond
 • Stinken uit de neus
 • Neusuitvloeiing
 • Slokdarmverstoppingen
 • Slecht verteerde mest

Oorzaken:

 • Scherpe emaille punten
 • Wolfstanden
 • Doppen
 • Golfgebit
 • Haken
 • EOTRH
 • Gefractureerde kies

Haak op kies

Wolfstand

Röntgenfoto van EOTRH

Scherpe emaille met beschadiging wangslijmvlies

Wat wij kunnen:

Wij kunnen vrijwel alle gebitsproblemen bij uw paard oplossen terwijl uw paard blijft staan. Wij kunnen bij u aan huis het gebit van uw paard onderzoeken en behandelen. Hiervoor bent u ook welkom op onze kliniek. Zijn er röntgenfoto’s en/of extracties nodig dan maken wij graag met u een afspraak op onze kliniek.Ook als u wordt doorverwezen door uw dierenarts of tandarts maken wij graag met u een afspraak op de kliniek.Op de kliniek is een speciale ruimte ingericht om het gebit van uw paard zo comfortabel mogelijk te kunnen behandelen. Uw paard zal gesedeerd in een box staan, waarbij het hoofd in een halster wordt geplaatst dat op verstelbare hoogte kan worden gehangen.

Sedatie:

Voor een goede gebitsbehandeling is een sedatie noodzakelijk. Om de achterste kiezen goed te kunnen beoordelen en te behandelen en om het gebit te kunnen balanceren. De meeste scherpe kanten zitten op de achterste kiezen boven en op de laatste kies onder kunnen grote haken zitten. Paarden vinden het zeer onprettig als instrumenten achter in de mond gestoken worden. Ze protesteren dan door hun hoofd weg te draaien en te gaan bewegen. Voor in de mond behandelen wordt beter geaccepteerd, dit is echter maar een halve behandeling! Sedatie geeft ontspanning van de kaakspier, hierdoor is het minder traumatisch om de mond te openen en het is nodig voor het balanceren.Wij sederen uw paard door in het bloedvat in de hals een middel (Detomidine) in te spuiten waar uw paard suf van wordt. Uw paard zal ‘dronken’ worden, maar valt niet om. Detomidine is een zeer veilig middel, wat gerust kan worden gebruikt bij senior paarden, hele jonge paarden en zelfs bij zieke paarden.Het geeft zowel spierontspanning als een sedatie in de hersenen, waardoor het paard zich niet angstig voelt. Het werkt snel en is met ongeveer een uur weer uitgewerkt. Omdat het nog na werkt op de slokdarm en darmen mag uw paard gedurende 3 uur na een sedatie niet eten.

Gebitsbehandeling:

Een gebitsbehandeling bij het paard heeft natuurlijk als doel om te voorkomen dat er scherpe randen en punten ontstaan die het slijmvlies beschadigen en pijnklachten kunnen geven. Maar daarnaast is het zeer belangrijk om de snijtanden en kiezen zo gelijk mogelijk te laten slijten, zodat op latere leeftijd alle elementen nog in gelijke mate aanwezig zijn.Om dit te bereiken is het heel belangrijk het gebit te balanceren. Dit betekend dat ervoor gezorgd wordt dat aan het einde van de gebitsbehandeling de druk gelijkmatig wordt verdeeld over alle tanden en kiezen. Zo wordt het ontstaan van veel gebitsproblemen (bijvoorbeeld een golfgebit, diastema’s, maar ook het afbreken van stukken kies vanwege te hoge druk) voorkomen. Om het balanceren goed te doen is sedatie noodzakelijk.Als uw paard al een probleem gebit heeft, bijvoorbeeld een golf of diastasen, dan kunnen wij d.m.v. balanceren deze problemen verminderen of zelfs oplossen. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de ernst van het probleem, maar ook van de leeftijd van uw paard. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed te onderzoeken of er geen andere problemen zijn, die het zichtbare probleem veroorzaken.

Röntgenfoto’s:

Aanvullende kennis en ervaring zijn nodig voor het maken en beoordelen van een röntgenfoto van kieswortel en sinussen. Daarvoor bent u bij ons aan het goede adres. In zeldzame gevallen kunnen we aan de hand van de röntgenfoto geen definitieve diagnose stellen. In overleg met u kan dan besloten worden tot het maken van een CT.

Röntgenfoto van de kiezen

 

CT-scan van de kiezen

 

Extracties:

Kiesextractie:

Wij zijn zeer ervaren in kiesextracties bij het staande paard. In onze speciaal hiervoor ingerichte ruimte zullen wij uw paard sederen en m.b.v. lokale verdoving de aangedane kies bij uw paard verwijderen.In veel gevallen kunnen wij dit gewoon via de mond, waarbij we met diverse tangen en geduld de kies los kunnen maken en uit de alveole verwijderen.In sommige gevallen, bijvoorbeeld als de kroon (de bovenkant van de kies) is afgebroken lukt dit niet. Dan kunnen we de kies bereiken door een MIB (minimaal invasieve buccotomie). We maken een klein gaatje in de wang, zo groot als een 1 cent euro muntje, waardoor we diverse instrumenten naar binnen kunnen brengen. De kies wordt dan gewoon via de mond verwijderd. Uw paard zal dan bij het ophalen twee hechtingen op de wang hebben.

Snijtandextractie:

Soms kan het nodig zijn om snijtanden te trekken. Ook hierin zijn wij zeer ervaren. Een veelvoorkomende oorzaak is EOTRH (equine odontoclastic tooth resorption and hypercementosis). Dit kan bij oudere paarden voorkomen, maar wordt vaak gezien bij IJslanders van alle leeftijden. Hierbij is het soms nodig alle snijtanden te trekken. EOTRH is een zeer pijnlijk aandoening. Dit heeft als gevolg dat paarden met ernstige EOTRH vaak zonder snijtanden beter grazen dan met. Zelfs als ze net getrokken zijn! Twijfelt u over de snijtanden van uw paard? Een röntgenfoto kan uitsluitsel geven over de aanwezigheid en de ernst van EOTRH. U kunt bij ons terecht voor een uitgebreid onderzoek, advies en behandeling.

Wij bieden de zorg die uw huisdier nodig heeft!

Kwaliteit, innovatie en laagdrempeligheid. Dat is waar Lingehoeve Diergeneeskunde voor staat. We werken met een team van toegewijde dierenartsen en paraveterinairen die ieder hun eigen interessegebied hebben en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.