Lingehoeve Diergeneeskunde heeft wereldprimeur met unieke CT-scan voor paarden

Als eerste en enige in de wereld beschikt Lingehoeve Diergeneeskunde vanaf heden over een hypermoderne CT-scanner die probleemgebieden bij paarden kan opsporen die voorheen niet mogelijk waren. De Brilliance Big Bore Sliding CT-scan heeft een ring van een dusdanige diameter dat de heupen en de volledige hals van een paard erin passen.  Ook voor andere veterinaire problemen is de nieuwe CT-scan een uitkomst. Met deze CT-scan is er een nog betere en uitgebreidere diagnostiek mogelijk in de veterinaire beeldvorming voor paarden. Lees hier het complete persbericht.

Wat houdt dit voor u als (paarden)eigenaar in? We zetten de voordelen graag voor u op een rijtje.

  1. Een groot voordeel is dat we dankzij de nieuwe CT-scan een groot aantal scans staand uit kunnen voeren. Dit betekent dat paarden met o.a. problematiek aan het hoofd, het gebit of de nek geen algehele anesthesie meer hoeven te ondergaan.
  1. In tegenstelling tot andere staande CT-scans beweegt bij ons de CT-scan ten opzichte van het paard. Hierdoor kan het paard gedurende de scan blijven staan. Deze methode verschilt van andere staande CT-scans waarbij het paard op een bewegende ondergrond staat die zich tijdens de scan verplaatst.
  1. De meeste staande CT-scans kunnen poliklinisch worden uitgevoerd. Dit houdt in dat zowel het halen en brengen en het maken van de scan op een dag plaats kunnen vinden. Dit komt mede omdat er voor een staande CT-scan geen algehele anesthesie nodig is.
  1. Een ander bijkomend voordeel is dat de kosten bij een staande CT-scan een stuk lager liggen dan bij een liggende CT-scan.
  1. In het verleden werden de behandelingen van onze gebitsspecialisten uitgevoerd aan de hand van röntgenfoto’s. Met de komst van de CT-scan kunnen we op dit terrein een uitgebreidere diagnostiek aanbieden. Door een staande CT-scan te maken van het gebit, verkrijgen we een 3-dimensionaal uiterst gedetailleerd beeld. Hierdoor kan door onze specialisten een nog beter behandelplan opgesteld worden.
  1. Voor een aantal onderzoeken moeten de paarden nog wel onder algehele anesthesie. Onderzoeken aan de ondervoet, sprong, carpus, knie, onderste hals, heup en SI gewricht moeten nog steeds liggend worden uitgevoerd. Voordeel van de nieuwe CT-scan is dat de tijdsduur van de scan nog korter is als voorheen waardoor het anesthesie risico heel erg klein is.
  1. Na het maken van een CT-scan wordt er een behandelplan opgesteld voor uw paard. Dit houdt soms in dat er verder onderzoek of een behandeling/operatie nodig is. Het kan voorkomen dat dit niet altijd aansluitend gepland kan worden. Wel bestaat er altijd de mogelijkheid om uw paard hier te laten overnachten om een eventuele vervolgbehandeling zo snel mogelijk plaats te laten vinden.
  1. Als eerste en enige wereldwijd heeft Lingehoeve Diergeneeskunde met deze CT-scan de mogelijkheid om het SI gewricht bij volwassen paarden in beeld te brengen. Daarnaast passen ook de onderste halswervels, een veelvoorkomend probleemgebied bij paarden, bij ons in de CT-scan.

Wilt u meer weten over hoe een CT-scan in zijn werk gaat bij Lingehoeve Diergeneeskunde? En wat voor kosten eraan verbonden zijn? klik dan hier.