Laat uw paard gratis testen op PPID

PPID, ook wel cushing genoemd, is een chronische, progressieve aandoening die veel voorkomt bij oudere paarden. Hierbij spelen hormonen een belangrijke rol. PPID staat voor pituitary pars intermedia dysfunction.  De gemiddelde leeftijd waarbij de klinische symptomen zichtbaar worden, is tussen 15 en 21 jaar. Maar ook bij jongere paarden kan deze aandoening aangetroffen worden.

Een van de belangrijkste complicaties van paarden met PPID is hoefbevangenheid. Verder zijn overmatige (krullerige) haargroei, sloomheid en verandering van lichaamsvorm, zoals het ontwikkelen van een hangbuik, kenmerken die kunnen duiden op PPID.

Door het tijdig vaststellen en behandelen van PPID kan de kans op hoefbevangenheid en andere ziekteverschijnselen verkleind worden. Tevens kunt u bij tijdige behandeling de kwaliteit van het leven van uw paard bevorderen.

Meer achtergrondinformatie over deze aandoening kunt u vinden op: www.ppidbijpaarden.nl

Gratis PPID (Cushing) test in september & oktober

In september en oktober is de ACTH-bepaling bij paarden gratis. Een te hoge ACTH-spiegel kan duiden op PPID, ofwel de ziekte van Cushing. Hoefbevangenheid, maar ook slecht door de vacht heen komen, kan hier o.a. een gevolg van zijn. PPID is een ziekte die vaker voorkomt bij paarden ouder dan 15 jaar.

Voor wie is deze meting dus met name geschikt:
– Paarden die symptomen hebben passend bij PPID
– Paarden die problemen hebben/hebben gehad met hoefbevangenheid
– Paarden ouder dan 15 jaar
– Paarden waarbij PPID is vastgesteld. Dit om te beoordelen of behandeling kan/moet worden aangepast.

Denkt u dat uw paard of pony PPID heeft?
Wij kunnen van 1 september t/m 31 oktober 2018 gratis ACTH in het bloed meten. Tijdens deze maanden is deze test ook het meest betrouwbaar.

U hoeft enkel de visite en bloedafname zelf te betalen. U kunt uw paard ook naar de kliniek brengen, dan betaalt u slechts voor de bloedafname.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken met onze dierenarts, kunt u contact opnemen met de de kliniek 0488-482900.