Keuringen

Een paard is een kostbaar bezit, dat start met de aanschaf van het dier. Zelden gaat de aanschaf gepaard met niet-goed-geld-terug-garantie. Het is daarom erg belangrijk dat u het paard zo goed mogelijk laat onderzoeken voor u tot koop overgaat. Paardenprofessionals kunnen u helpen met bijvoorbeeld afstamming, capaciteit en aanleg van het paard. De dierenarts is bij uitstek in staat om een beeld te schetsen over de gezondheidstoestand van het paard. Deze extra informatie is essentieel om te beoordelen of het paard een goede investering is.

Lingehoeve Diergeneeskunde verzorgt aan -en verkoopkeuringen, keuringen voor diverse stamboeken, hengstenkeuringen, veilingen en PROK keuringen. Voor advies op maat kunt u terecht bij een van onze keuringsdierenartsen Katja Winderickx en Henk van der Veen.

Henk van der Veen en
Katja Winderickx

Een keuring is een momentopname en bestaat in eerste instantie uit een uitgebreid klinisch onderzoek, de zogenaamde klinische keuring. Dit onderzoek kan aangevuld worden afhankelijk van de specifieke wensen of eisen van de (ver)koper. Meestal wordt er naast de klinische keuring eveneens een röntgenologische keuring uitgevoerd waarbij het bewegingsapparaat in beeld wordt gebracht door middel van röntgenfoto’s. Steeds vaker worden niet alleen de benen van het paard in beeld gebracht maar ook de hals en de rug. Deze informatie is belangrijk om de toekomstige risico’s in te kunnen schatten.

De bevindingen van de klinische en/of röntgenologische keuring, eventueel aangevuld met andere onderzoeken, worden genoteerd op een officieel keuringsformulier.

Na afloop van de keuring wordt de gehele keuring geëvalueerd met de opdrachtgever, zodat deze met alle informatie een besluit kan nemen.

Voor verdere informatie en tips klik dan hier.