De eikenprocessierups bij paarden

Op dit moment is de eikenprocessierups in veel delen van Nederland een probleem. Mensen kunnen er last van krijgen in de vorm van hevige jeuk, maar ook dieren kunnen klachten krijgen.

Bij paarden zijn de meest voorkomende symptomen heftige jeuk, roodheid en zwelling van de huid, tong, lippen en ogen. De boosdoeners die deze symptomen veroorzaken zijn de haartjes van de processierups, de zogenoemde brandharen. Deze haren ontwikkelt de rups pas na 3 keer vervellen, dit stadium van de levenscyclus van de rups vindt plaats in mei tot en met juli. Dit is dus de periode waarin we het meeste last hebben van de processierups. Echter kunnen de eenmaal ontwikkelde haren wel 8 jaar lang deze vervelende symptomen veroorzaken.

De rupsen gebruiken de brandharen ook voor het bouwen van hun nesten die ze vaak langs de boomstam van een eikenboom maken. Na een winderige dag kunnen de brandharen overal terecht zijn gekomen, ook in het voer voor onze paarden. Bij het opnemen van de brandharen via voedsel of water kan er zwelling in de mond en de rest van het maag/darmkanaal optreden, daarbij kan kwijlen/speekselen gezien worden. Ook kunnen ze de haartjes inademen, dan is het mogelijk dat er ademhalingsproblemen optreden en het paard benauwd wordt.

Het beste is om een bestrijdingsdienst in te schakelen als u een besmette eikenboom in de buurt van uw paard heeft staan. Deze branden of zuigen de rupsen en hun nesten weg zodat u er geen last meer van heeft.

Is uw paard toch in contact gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups dan kunnen zich dus verschillende symptomen voor doen. Zijn de brandharen alleen in contact gekomen met de huid, spoel dan de haartjes zo snel mogelijk van het paard af. Vertoont het paard echt heftige jeuk, benauwdheid of zwelling van lippen, tong of ogen, neem dan contact op met uw dierenarts.