Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 0488 48 29 00 | Contact

Voor spoed zijn wij 24 uur
per dag bereikbaar op
0488 48 29 00 | Contact

Noodslachting

Een noodslachting kan plaatsvinden als het dier niet vervoerd mag worden, maar wel voldoet aan de voorwaarden om geslacht te worden voor menselijke consumptie.

Het kan dus zijn dat het dier niet vervoerd mag worden en zelfs verboden is, zoals in onderstaande gevallen:

Wanneer mag u het dier ook niet vervoeren?

  • Als het dier niet op eigen kracht pijnloos of zonder hulp kan bewegen
  • Met ernstige open wonden
  • Bij prolaps ( wanneer de baarmoeder/ endelarm eruit hangt)
  • Drachtige dieren waarbij de draagtijd voor 90% of meer gevorderd is
  • Als het dier een week ervoor bevallen is
Keuring voor de slacht

Op het bedrijf zullen wij de antemortem uitvoeren, ook wel de (levende) keuring. We bedwelmen het dier met een schietmasker en laten het daarna verbloeden. Op deze manier wordt aan alle wettelijke en welzijnseisen voldaan en hoeft vlees dat prima voor humane consumptie geschikt is, niet worden weggegooid.

Eisen voor een noodslachting:

  • Zorg dat het dier gezond is, het mag bijvoorbeeld geen koorts hebben.
  • Het dier moet een ongeval hebben gehad
  • Ten tijden van het ongeval moet het dier gezond zijn
  • Om welzijnsredenen kan het dier niet levend vervoerd worden naar het slachthuis.
  • Tussen het ongeval en het moment van noodslachting mag maximaal 72 uur zitten.

Houd rekening met bovenstaande eisen. Een noodslachting is rot, maar als het dier ook nog wordt afgekeurd is natuurlijk nog vervelender en een onnodig kostenpost.

Als u een dier wilt aanbieden voor noodslachting, maken wij bij voorkeur meteen ook de afspraak voor u met de vervoerder/het slachthuis om zodoende het proces snel te laten verlopen.

Uitzonderingen

In enkele gevallen kunnen gewonde of zieke dieren wel vervoerd worden. Als het dier licht gewond is of als het dier ziek is maar nog prima vervoerd kan worden zonder lijden. In dat geval moet de eigenaar eerst advies van de dierenarts inwinnen.
Als wij vinden dat het transport geen extra lijden veroorzaakt, kunnen wij een schriftelijke motivatie voor de NVWA dierenarts meegeven. Vaak zal in deze motivatie wel worden aangegeven dat het dier individueel vervoerd moet worden.

Neemt u bij een negatief advies tóch de beslissing om een dier levend te vervoeren, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het dier en bij de vervoerder.

Ook als de toestand van een dier onderweg dusdanig verslechtert dat het bij aankomst op het slachthuis niet meer geschikt zou zijn voor transport, kan de NVWA dierenarts overgaan tot bestuurlijk handhaven. Soms komt dit neer op een waarschuwing, maar meestal betekent dit dat de veehouder en transporteur beboet worden.

Als u advies wilt inwinnen over transport van een ziek of gewond dier, neem dan contact op met onze praktijk: 0488-482900, optie 1, landbouwhuisdieren (bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur op maandag tot en met zaterdag van 8:00-9:00 uur).

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde

Geboortehulp

Doorgaans kan een koe haar kalf zelf ter wereld brengen. In sommige gevallen wil het echter niet lukken en is extra hulp nodig.

Kalf – Lingehoeve Diergeneeskunde 2

BBP & BGP

De veehouder is volgens de wet verplicht om zelf contact op te nemen met de dierenarts om een BBP en BGP te laten opstellen.

Koe – Lingehoeve Diergeneeskunde 4

Noodslachting

Een noodslachting is nodig wanneer het dier niet vervoerd mag worden maar is geschikt is voor consumptie.

Uier – Lingehoeve Diergeneeskunde 1

Uiergezondheid

Uiergezondheid blijft in Nederland een belangrijke afvoerreden van melkkoeien.

Rund – Lingehoeve Diergeneeskunde

Nieuwsbrieven

Hier vindt u een versie van onze laatste en eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Actueel

Uw dier in goede handen

Onze veeartsen dragen zorg voor de behandeling van zieke runderen, varkens, geiten, schapen en pluimvee. Tevens bieden zij professionele bedrijfsbegeleiding. Ons werkgebied omvat de Betuwe en Rhenen. Voor het maken van afspraken kunt u van maandag tot en met zaterdag bellen tussen 8 en 9 uur ’s ochtends: 0488-482900. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar op 0488-482900  (optie 1, landbouwhuisdieren).

 

Doorzoek de website